37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Programele de suport pe piața muncii pentru femeile din Moldova aduc rezultate fără precedent

Programele de suport pe piața muncii pentru femeile din Moldova aduc rezultate fără precedent

22.05.202492 views MMPS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În anul 2023 a fost înregistrat cel mai mic număr de femei inactive pe piața forței de muncă (de la 715 700 în 2019 la 652 700 în 2023). Rata de ocupare și de participare a femeilor cu dizabilități sunt cele mai mari din ultimii cinci ani.

Acest lucru a fost posibil datorită mai multor programe de suport pentru ocuparea forței de muncă promovate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). ANOFM oferă suport persoanelor care doresc să se încadreze în câmpul muncii prin instruiri, consultanță, asistență în căutarea și aplicarea la un loc de muncă.

Tot în 2023, am avut cele mai multe femei ocupate pe piața muncii din ultimii cinci ani. În anul 2023, pe piața muncii munceau cu 23 100 mai multe femei decît în 2022 și cu 16 700 mai multe decât în anul 2019.

„Programele Guvernului de a susține părinții și în special femeile să combine viața profesională cu cea de familie încep a da roade. Mă bucur să constat, că rezultatele pentru 2023 sunt semnificativ mai bune cu perioadele precedente și sper ca pentru anul 2024 să înregistrăm rezultate și mai bune. În cadrul Ministerului vom continua să elaborăm politici pentru a susține și încuraja femeile să-și dezvolte cariera profesională, având, în același timp, posibilitatea să fie alături de familie, aici acasă, în Moldova”, a menționat Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Guvernul a creat mai multe măsuri de susținere și încurajare a femeilor pentru a-și echilibra armonios viața profesională și cea personală:

– Introducerea și extinderea concediului paternal;

– Mai multe opțiuni pentru utilizarea concediului de îngrijire a copilului;

– Programul de extindere a creșelor și a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, renovarea grădinițelor;

– Mai multă flexibilitate pentru organizarea muncii pentru femeile gravide, femeile care au născut de curând și celor care alăptează;

– Oferirea subvențiilor de către ANOFM pentru dezvoltarea afacerilor locale și crearea a noi locuri de muncă în comunitate;

– Alte măsuri de sprijin familial.

Totodată, în anul 2023 rata de ocupare a femeilor a crescut mai rapid comparativ cu cea a bărbaților, ceea ce subliniază o reducere a inegalităților de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...