37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Prognoza nivelului mediu anual al inflaţiei pentru anul curent și pentru anul 2020

Prognoza nivelului mediu anual al inflaţiei pentru anul curent și pentru anul 2020

08.02.2019609 views InfoMarket
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Acest lucru este menționat în materialele Băncii Naționale a Moldovei în urma reuniunii Comitetului Executiv al BNM în domeniul politicii monetare, la care Banca Națională a decis menținerea ratei de bază aplicate pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5% pe an.

Potrivit BNM, noua rundă de prognoză plasează inflația medie anuală pentru anul curent și anul viitor la nivelul de 4,9% și, respectiv, 5,0%, fiind diminuată cu 0,5 p.p. pentru anul 2019 și majorată cu 0,1 p.p. pentru anul 2020 comparativ cu runda precedentă de prognoză. Sursa citată subliniază că riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației au ca surse evoluția prețurilor internaționale la petrol și temperarea activității economiei mondiale.

Cele de natură internă se referă la recolta din anul 2019, momentul și magnitudinea ajustării tarifelor la serviciile reglementate, precum și eventuala diminuare a prețurilor la medicamente. Riscurile și incertitudinile asociate noii runde de prognoză, analiza evoluției inflației și factorilor de influență asupra acesteia, analiza activității economice, precum și aspectele de promovare a politicii monetare vor fi detaliate în Raportul asupra inflației nr.1, care va fi publicat la 13 februarie 2019.

Trebuie remarcat că inflația anuală în Moldova în 2018 a fost de 0,9%, cea mai mică cifră din ultimii 9 ani. Anterior, Banca Națională a Moldovei și-a majorat prognoza pentru rata medie anuală a inflației în anul 2019 cu 0,5 puncte procentuale. - de la 4,9% la 5,4%

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...