Biroul Național de Statistică informează că Produsul Intern Brut (PIB), estimat pentru trimestrul I 2021, a însumat 46,5 miliarde lei, prețuri curente (de piață). Comparativ cu trimestrul I 2020, PIB s-a majorat, în termeni reali, cu 1,8% pe seria brută și cu 0,1% pe seria ajustată sezonier.
PIB în trimestrul I 2021 (serie brută)
Categorii de resurse
Valoarea adăugată brută (VAB) total pe economie, cu o pondere de 84,9% la formarea PIB, a contribuit la majorarea PIB cu 0,6%, volumul VAB fiind în creștere cu 0,7% față de cel înregistrat în trimestrul I 2020.
La creșterea PIB în trimestrul I 2021 față de trimestrul I 2020 au contribuit, în special, următoarele activități:
- Industria extractivă; industria prelucrătoare; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,9%) cu o pondere de 15,7% la formarea PIB și o creștere a VAB pe activitățile respective cu 6,1%;
- Construcții (+0,4%), cu o pondere de 6,7% la formarea PIB și o creștere a VAB pe activitățile respective cu 5,5%;
- Informaţii şi comunicaţii (+0,4%), cu o pondere de 6,8% la formarea PIB și o creștere a VAB pe activitățile respective cu 6,5%;
- Tranzacţii imobiliare ( +0,4%), cu o pondere de 8,4% la formarea PIB și o creștere a VAB pe activitățile respective cu 5,0%.
Impact negativ la evoluția PIB au avut:
- agricultura, silvicultura şi pescuitul (-0,5%), cu o pondere de 2,7% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 13,9%;
- activitățile financiare și asigurările (-0,3%), cu o pondere de 4,3% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 7,4%;
- activitățile profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-0,3%), cu o contribuție de 3,1% la formarea PIB și o scădere a VAB pe activitățile respective cu 8,3%;
- administrația publică și apărare; asigurări sociale obligatorii; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (au contribuit cu -0,2% la modificarea PIB) cu o pondere de 14,5% la formarea PIB și o diminuare a VAB pe activitățile respective cu 1,3%.
Impozitele nete pe produs cu o pondere de 15,1% la formarea PIB, au contribuit la modificarea PIB cu +1,2%, volumul lor majorându-se cu 8,6%.
Categorii de utilizări
Din punct de vedere al utilizării, cresterea PIB în trimestrul I 2021 față de trimestrul I 2020 s-a datorat, în principal:
- formării brute de capital fix (+2,9%), al cărei volum s-a majorat cu 14,2%, contribuind cu 23,4% la formarea PIB;
- consumului final al gospodăriilor populației (contribuind cu +2,4% la modificarea PIB), al cărui volum s-a majorat cu 2,8%, contribuind cu 82,9% la formarea PIB.
Contribuție negativă asupra indicelui volumului fizic al PIB a avut exportul net de bunuri și servicii (contribuind cu -8,2% modificarea PIB), consecință a creșterii volumului fizic al importurilor de bunuri și servicii (+7,1%), corelată cu o reducere a volumului exporturilor de bunuri și servicii (- 12,3%).
Anexe:
Precizări metodologice:
Informații relevante:
- Banca de date statistice / Statistica economică / Conturi naționale / SCN-2008/SEC-2010 / Produsul Intern Brut
- Metadate de referinţă / Conturi Naționale
- Concepte şi definiţii / Conturi Naționale
- Calendarul de diseminare electronică a informațiilor statistice în anul 2021
Referințe utile privind evoluția PIB în unele state ale lumii:
Eurostat:
OECD:
- Baza de date OECD: https://stats.oecd.org
Comitetul pentru Statistică al CSI (CISSTAT):