Începând cu anul 2020, agricultorii din Republica Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără achitarea taxelor vamale.
O decizie în acest sens a fost luată de Uniunea Europeană și Republica Moldova de comun acord, în baza principiului de reciprocitate, la data de 23 ianuarie curent fiind finalizată procedura de semnare.
Agricultorii din țara noastră vor beneficia de cote preferențiale suplimentare, cu o majorare de 50% față de volumul actual pentru prune, majorare dublă pentru struguri și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe, de 1 500 tone.
De asemenea, vor fi majorate volumele de declanșare pentru exportul de grâu, orz, porumb, zahăr și alcoolul etilic pe piețele statelor membre UE. Concomitent, Republica Moldova va majora gradual volumul contingentelor tarifare pentru mărfurile originare din UE în cazul cărnii de porc și de pasăre, produselor lactate și zahărului.
Acest acord între părți, demonstrează angajamentul UE față de cetățenii și întreprinderile moldovenești, precum și beneficiile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), în ceea ce ține de stimularea comerțului și a creșterii economice.
Majorarea contingentelor tarifare va spori nivelul de export al produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene. Totodată, acest lucru va oferi posibilitatea companiilor din Republica Moldova să-și extindă piața de acces pentru produsele posibile exportului, ceea ce presupune avantaje financiare, experiență, sporirea competitivității, precum și utilizarea potențialului de dezvoltare al întreprinderilor autohtone.
Uniunea Europeană rămâne a fi principalul partener economic al Republicii Moldova, cu o cotă de 65,7 % din total exporturi în perioada ianuarie – noiembrie 2019, valoarea schimburilor comerciale constituind 4,3 miliarde de dolari SUA.
Comunicatul publicat de Comisia Europeană pe marginea acestui subiect poate fi accesat aici:
https://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=2098