37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proceduri simplificate pentru companiile exportatoare de servicii

Proceduri simplificate pentru companiile exportatoare de servicii

23.02.2023277 views Ministeul Economiei
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cerințele și procedurile de acordare a licențelor pentru prestatorii de servicii vor fi simplificate. O decizie în acest sens a fost aprobată la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în contextul angajamentelor Republicii Moldova în raport cu Acordul general privind comerțul cu servicii (GATS).

Modificările la lista de angajamente vor permite includerea unor noi reguli și proceduri, la solicitarea mediului de afaceri din multe state membre ale Organizației Mondiale a Comerțului.

Prevederile suplimentare urmăresc facilitarea comerțului cu servicii, îmbunătățirea climatului de afaceri, precum și reducerea costurilor comerciale și generarea de beneficii comerciale mai largi.

Mai mult, urmează a fi examinate provocările practice care afectează capacitatea întreprinderilor, în special a IMM-urilor și furnizorilor de a opera pe piețele externe. Este remarcat și faptul că deseori companiile exportatoare întâmpină lipsa de transparență în ceea ce privește reglementările și cerințele de intrare pe piață, acestea fiind cele mai importante bariere din calea comerțului cu servicii.

„Este esențial ca prestatorii de servicii și întreprinzătorii să fie susținuți printr-o serie de inițiative legislative, care le-ar facilita activitatea. Inițiativă de astăzi  este importantă și vine să completeze lista angajamentelor deja existente, negociate de 70 țări, membre ale Organizației Mondiale a Comerțului”, a punctat Dumitru Alaiba, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Comerțul cu servicii reprezintă sectorul cu cea mai mare și mai rapidă creștere a economiei actuale. În acest sens, normele și procedurile de activitate sunt necesare să fie cât mai accesibile și transparente, pentru a nu periclita comerțul cu servicii și activitatea prestatorilor în domenii precum: servicii financiare, de comunicații, construcții, transport.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...