Olga Golban
Director
str. Constantin Tănase 9
MD-2005,
mun. Chişinău, Republica Moldova
Scrisoarea f/n din 18 martie 2025
Subiect: dreptul la deducerea sumei TVA aferentă abonamentelor în vederea practicării sportului transmise de entitate angajaților
Stimată doamnă,
Societatea cu Răspundere Limitată „Totul pentru contabil” (cod fiscal 1007600050995) roagă să ne prezentați explicații privind dreptul la deducerea sumei TVA aferentă abonamentelor în vederea practicării sportului transmise gratuit de entitate angajaților săi.
Vă prezentăm incertitudinile noastre în baza unui exemplu convențional.
Exemplu. Entitatea JK rezident IT Parc a decis să acorde ca bonus câte 900 lei lunar la fiecare angajat în formă de abonamente la Fitnes club. Serviciile abonamente în vederea practicării sportului sunt facturate lunar de Fitnes club către entitatea JK prin întocmirea facturii fiscale la cota TVA 20%. În acest caz, entitatea JK are dreptul la deducerea sumei TVA aferente abonamentelor sportive?
Vă rugăm să ne explicați dacă entitatea JK rezident IT Parc are dreptul la deducerea sumei TVA aferentă abonamentelor sportive acordate gratuit angajaților săi?
SERVICIUL FISCAL DE STAT
22.04.2025 Nr.26-08/4-15-67145
Serviciul Fiscal de Stat a examinat adresarea solicitarea fără număr din 18.03.2025 (intrare nr.309-CE din 18.03.2025) și comunică următoarele.
Conform art.102 alin.(1) din Codul fiscal, subiectului impunerii înregistrat în calitate de plătitori ai TVA i se permite deducerea sumei TVA achitate sau care urmează a fi achitată furnizorilor plătitori ai TVA pe valorile materiale, serviciile procurate pentru efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfășurării activității de întreprinzător.
Articolul 102 alin.(8) din Codul fiscal prevede că, suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate care nu sunt folosite pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător nu se deduce şi se raportează la costurile sau cheltuielile perioadei.
Concomitent, informăm că, potrivit art.102 alin.(9) din Codul fiscal, suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate de către subiectul impozabil în scopul organizării de activităţi distractive ce nu ţin de domeniul activităţii sale de întreprinzător nu se deduce şi se raportează la cheltuieli, cu excepţia celor procurate în contextul art.24 alin.(19) şi (193).
Prevederile art.24 alin.(193) din Codul fiscal, la lit.c), menționează în calitate de obiect de reglementare, abonamentele pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, achiziţionate de la furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile 93.11, 93.12 sau 93.13 din Clasificatorul activităţilor din economia Moldovei, precum şi de la intermediarii acestora, în mărime anuală de până la 50% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat, în raport cu un salariat.
Totodată, comunicăm că, prevederile art.102 alin.(9) din Codul fiscal, nu exclud obligația respectării prevederilor art.102 alin.(1) din Codul fiscal, în partea ce ține de destinația utilizării în scopul efectuării livrărilor impozabile cu TVA, în calitate de condiție de realizare a dreptului la deducere.
Prin urmare, în cazul expus, deducerea TVA nu se permite, sumele respective urmând a fi raportate la costurile sau cheltuielile perioadei.
Directoare Olga GOLBAN