37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Prioritățile privind dezvoltarea digitală, discutate în cadrul unei ședințe de lucru la Ministerul Economiei

Prioritățile privind dezvoltarea digitală, discutate în cadrul unei ședințe de lucru la Ministerul Economiei

19.08.2021117 views MEI
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și  viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, s-au întrunit la data de 18 august 2021, într-o ședință de lucru cu reprezentanții Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC). În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte ce țin de agenda de transformare digitală a sectorului public și a economiei  naționale, dar și dezvoltarea sectorului TIC din țara noastră.

În debutul ședinței, Sergiu Gaibu a relatat despre structura instituțională a noului Guvern pe domeniul IT și a punctat câteva dintre subiectele principale din agenda Ministerului, printre care promovarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, Pachetul I privind Digitalizarea; proiectul hotărârii de Guvern ce vizează unele ajustări în regulamente ce reglementează activitatea „Moldova IT Park”. De asemenea, ministrul Gaibu s-a referit la necesitatea dezvoltării programelor educaționale, cu includerea componentei digitalizare, pentru specialitățile de profil din învățământul universitar.

În același context, vicepremierul Iurie Țurcanu a declarat că Guvernul a ridicat digitalizarea la rang de prioritate națională, menționând că în programul de activitate al Guvernului  pe domeniul digitalizare sunt lucruri conceptuale care vin să schimbe, în unele cazuri, radical, modul de interacțiune dintre stat, cetățean și mediul de afaceri. În acest sens, aportul și susținerea comunității de afaceri în promovarea acestor schimbări sunt foarte importante, inclusiv prin intermediul parteneriatelor pentru crearea soluțiilor digitale și creșterea capacității de consum a acestora.

În aceeași ordine de idei, reprezentanții ATIC au menționat că organizarea acestei prime întâlniri, într-un timp atât de scurt de la învestirea noului Guvern, este un semnal important al atitudinii actualei echipe guvernamentale față de sectorul IT și digitalizare. Totodată, aceștia s-au referit la un șir de preocupări din sectorul IT, printre care importanța aprobării proiectului de lege, Pachetul I Digitalizare; promovarea amendamentelor la regulamentele care reglementează activitatea „Moldova IT Park” în vederea asigurării mecanismelor de interacțiune digitală între Administrația parcului și rezidenți; sporirea cunoștințelor și a expertizei în domenii inovatoare, precum securitatea cibernetică, inteligența artificială etc.; creșterea capacității statului de absorbție a serviciilor livrate de companiile IT, dar și crearea unor specializări noi care vor asigura atât consolidarea expertizei, cât și creșterea capacității de execuție și de consultanță în domeniu.

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC întrunește companii din sectorul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor, și are drept scop consolidarea competitivității industriei TIC din Republica Moldova şi promovarea acesteia în calitate de factor-cheie al creșterii economice şi dezvoltării durabile a țării.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...