Ministerul Finanțelor a organizat o sesiune de discuții publice privind auditul situațiilor financiare, contabilitate și raportare financiară în sectorul corporativ și raportare privind durabilitatea, în cadrul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Evenimentul a reunit reprezentanții mediului profesional și de afaceri.
În deschiderea evenimentului, secretara de stat a accentuat importanța dialogului deschis, menționând că ședința are drept scop informarea despre procesele din cadrul Ministerului Finanțelor, discuțiile cu Comisia Europeană și provocările curente. „Ne dorim o cooperare activă și o înțelegere comună a reformelor ce urmează”, a declarat dna Ixari.
Șefa Direcției politici contabile și audit în sectorul corporativ, a prezentat progresul realizat în alinierea legislației naționale la acquis-ul comunitar în domeniile auditului, raportării financiare în sectorul corporativ și raportării privind durabilitatea.
La fel, în cadrul ședinței, au fost oferite detalii despre procesul de screening desfășurat împreună cu partenerii europeni, inclusiv finalizarea screening-ului bilateral pentru Capitolul 6 „Dreptul societăților comerciale”, care a permis identificarea diferențelor dintre legislația națională și cea a Uniunii Europene.
Printre prioritățile pentru perioada următoare se regăsesc:
- Transpunerea integrală a Directivei 2006/43 și a Directivei 2013/34;
- Ajustarea criteriilor de mărime pentru întreprinderi în conformitate cu Directiva (UE) 2023/2775;
- Finalizarea transpunerii Directivei (UE) 2021/2101 în ceea ce privește prezentarea, de către anumite întreprinderi și sucursale, de informații privind impozitul pe profit;
- Crearea cadrului legal necesar pentru implementarea Regulamentului nr.537/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind cerințe specifice referitoare la auditul statutar al entităților de interes public.
Participanții au intervenit cu întrebări, propuneri și puncte de vedere pe marginea celor expuse de reprezentanții Ministerului.
Republica Moldova beneficiază de asistență în procesul de elaborare a cadrului normativ aferent raportării privind durabilitatea în cadrul Programului de Îmbunătățire a Contabilității, Auditului și Raportării privind Durabilitatea al Băncii Mondiale.