Multiplele șocuri la care a fost expusă Republica Moldova pe parcursul anului 2022 au condus la o creștere a incertitudinilor cu privire la evoluția economiei, precum și au amplificat riscurile în sistemul bancar.
Gestionarea eficientă a efectelor imediate ale războiului din Ucraina și ale celor cauzate de inflație și de pandemia COVID-19 a fost una din preocupările de bază ale Băncii Naționale pe parcursul anului 2022. Astfel, în pofida factorilor externi negativi, indicatorii sectorului bancar s-au încadrat în limitele reglementate, reflectând, în acest mod, reziliența sectorului ca urmare a reformelor din ultimii ani.
Situația curentă necesită un grad înalt de prudență atât din partea băncilor, cât și din partea supraveghetorilor. Astfel, pentru asigurarea stabilității sectorului bancar și având în vedere evaluarea prudentă a riscurilor semnificative de natură geopolitică, energetică, inflaționistă, dar și macroeconomică, Banca Națională a Moldovei a stabilit prioritățile în materie de supraveghere.
Pe parcursul anului 2023, procesul de supraveghere bancară se va axa în mod prioritar pe atingerea următoarelor obiective:
- Identificarea și gestionarea adecvată a riscului de credit și limitarea îndatorării populației
- Menținerea unui nivel adecvat de active lichide
- Aplicabilitatea testărilor la stres interne și gradul lor de corespundere cu condițiile macroeconomice
- Analiza, evaluarea și soluționarea vulnerabilităților aferente sistemelor de plăți și serviciilor de plată
- Prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului
- Identificarea și gestionarea eficientă a riscului asociat tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor