37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Prioritățile CNSM și Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2023

Prioritățile CNSM și Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2023

08.02.2023452 views CNSM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Prioritățile Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) în domeniul social-economic pentru 2023, inclusiv propunerilor pentru planul de acțiuni al Guvernului pe domeniile muncă/protecție socială, au fost discutate vineri, 3 februarie, în cadrul întrevederii dintre reprezentanții Confederației, în frunte cu vicepreședintele CNSM, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, însoțit de reprezentanții ministerului de resort.

Sindicaliștii au venit cu mai multe propuneri la planul menționat, care vizează salarizarea în sectorul real și cel bugetar, sistemul de asigurări sociale, legislația muncii și implementarea standardelor internaționale (Convențiile OIM și Directivele UE) în domeniul muncii, reforma Inspectoratului de Stat al Muncii și necesitatea îmbunătățirii situației în domeniul securității și sănătății în muncă, combaterea economiei informale, dezvoltarea dialogului social.

De asemenea, sindicaliștii au vorbit despre stabilirea unui salariu minim unic în mărime de 50-60% din salariul mediu lunar pe economie, conform prevederilor Cartei sociale europene revizuite și Directivei UE privind salariile minime adecvate, perfecționarea Hotărârii Guvernului nr. 743/2002 cu privire la salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară, care a fost recent modificată, îmbunătățirea mecanismului de pensionare anticipată pentru carieră lungă, revizuirea metodologiei de calcul al minimului de existență, reducerea stagiului de cotizare necesar pentru pensionare în condiții avantajoase pentru salariații care au activat în condiții deosebite de muncă.

Totodată, sindicaliștii pledează pentru ratificarea Convențiilor OIM nr. 102/1952 privind normele minime de securitate socială și nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii, promovarea eficientizării dialogului social la toate nivelurile, elaborarea și adoptarea Programului național în domeniul securității și sănătății în muncă, neadmiterea flexibilizării și liberalizării excesive a legislației muncii în detrimentul drepturilor, garanțiilor și intereselor legale ale salariaților.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, și-a exprimat deschiderea de a dezvolta relațiile de colaborare cu sindicatele, care reprezintă un actor important al dialogului social, pentru a aborda subiectele menționate în cadrul întrevederii. Propunerile CNSM vor fi analizate minuțios și incluse în planul de acțiuni al ministerului pentru acest an.

Totodată, părțile au convenit să dezvolte conlucrarea în privință implementării campaniei naționale „Trecem pe alb”, lansată de minister în 2022, care urmărește să combată muncă nedeclarată. De asemenea, părțile vor organiza activități comune în cadrul unei campanii naționale care vizează prevenirea accidentelor de muncă și îmbunătățirea situației în domeniul securității și sănătății în muncă la nivel național.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...