37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Prima ședință de lucru despre constrângerile pieții muncii din Moldova

Prima ședință de lucru despre constrângerile pieții muncii din Moldova

23.03.202396 views MDED
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a organizat și găzduit primul grup de lucru, unde au fost discutate constrângerile și soluțiile pentru stimularea pieței muncii, secretariatul căruia este exercitat de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova.

La această primă ședință s-a vorbit despre posibilitățile de atragere în câmpul muncii a persoanelor care caută un loc de muncă, a studenților, inclusiv și cei cu permis de ședere provizorie de studiu.

În plus, s-a discutat și despre necesitatea adaptării legislației la noile realități ale pieții muncii, prin înlăturarea restricțiilor și plafonările aplicate străinilor în procesul de obținere a dreptului de ședere provizorie.

S-a pus în discuție și identificărea soluțiilor pentru ca refugiații să aibă acces facil la pieța muncii din Moldova.

O oportunitate pentru liberalizarea pieței muncii din Moldova este și reglementarea muncii prin agent de muncă temporară. Astfel, munca este prestată de un salariat temporar care a încheiat un contract individual cu un agent de muncă temporară. Solicitantul poate lucre temporar, fiind supravegheat de agent.

Membrii grupului de lucru, reprezentanți ai comunității de afaceri și ai instituțiilor statului, urmează să analizeze cadrul normativ și datele statistice privind piața muncii din Moldova, motivele deficitului forței de muncă, impedimentele care stau în calea eliminării acestui deficit și să vină cu recomandări privind modificarea cadrului normativ la acest capitol.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...