37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Prima de asigurare obligatorie în medicină pentru 2020 își va menține costul la nivenul anului curent

Prima de asigurare obligatorie în medicină pentru 2020 își va menține costul la nivenul anului curent

10.12.2019549 views Parlamentul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Deputații au votat pentru menținerea costului primei de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în formă de sumă fixă pentru anul 2020 la nivelul anului curent – în valoare de 4 056 lei. Totodată, se vor menține și reducerile la procurarea acesteia pentru mai multe categorii de persoane fizice și juridice. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, în ședința plenară de astăzi, proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020. 

Ca și în anul curent, cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală va rămâne la nivelul de 9%, inclusiv 4,5% - achitate de angajat și 4,5% - achitate de angajator. 

Potrivit proiectului legii fondurilor AOAM, veniturile și cheltuielile acestora au fost stabilite în sumă de 8 383,4 mil. lei, cu o majorare a veniturilor de 14,4% și a cheltuielilor – cu 11,4%. 

Veniturile din prime vor constitui circa 63,5% în totalul veniturilor fondurilor AOAM. Transferurile de la bugetul de stat pentru asigurarea categoriilor de persoane asigurate de către Guvern se preconizează la nivel de 34%. 

Măsuri noi în subproiectele de finanțare sunt majorarea salariilor lucrătorilor medicali în mediu cu 10 la sută, inclusiv măririle deja operate pentru turele de noapte; finanțarea suplimentară pentru tratamentul bolnavilor oncologici; extinderea listei medicamentelor compensate etc. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...