37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Prezentarea IRM19 în cazul concediilor neplătite

Prezentarea IRM19 în cazul concediilor neplătite

22.04.20202.179 views Monitorul Fiscal FISC.md
(2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Conform art. 6) alin. (4) lit. i) din Legea nr.1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, statutul de persoană asigurată se suspendă în cazul suspendării contractului individual de muncă, cu excepţia suspendării acestuia în următoarele circumstanţe:
– nu depind de voinţa părţilor;
– din iniţiativa salariatului în caz de aflare în concediu pentru îngrijirea unui membru bolnav al familiei cu durata de până la doi ani, conform certificatului medical;
– în caz de aflare în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani.

Suspendarea contractului individual de muncă, potrivit art. 75 alin. (1) din Codul muncii al Republicii Moldova (CM), poate interveni în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor, prin acordul părţilor sau la iniţiativa uneia dintre părţi.

La rândul său, art. 77 lit. a) din CM stipulează că, contractul individual de muncă se suspendă prin acordul părţilor exprimat în formă scrisă, în caz de acordare a concediului fără plată pe o perioadă mai mare de o lună.

Acordarea concediului neplătit în temeiul art. 120 din CM constituie temei pentru suspendarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor, exprimat în formă scrisă, suspendare care, în temeiul art. 75 alin. (4) din CM, se face prin ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) angajatorului şi se aduce la cunoştinţa salariatului, contra semnătură, cel târziu la data suspendării contractului individual de muncă.

Astfel, la acordarea concediului neplătit pe o perioadă de până la 120 de zile, potrivit art. 77 lit. a) din CM şi potrivit art. 6) alin. (4) lit. i) din Legea nr.1585/1998, suspendarea statutului de persoană asigurată angajată se efectuează după o lună din data acordării concediului neplătit.

În cazul suspendării contractului individual de muncă în condițiile prevederilor normative expuse (art. 75 alin. (4) și art. 77 lit. a) din CM), angajatorul va prezenta informaţia dată prin prezentarea Formei IRM19 Informație privind stabilirea drepturilor sociale și medicale aferente raporturilor de muncă, care se prezintă în termen de până la 10 zile lucrătoare de la data angajării sau modificării/încetării raporturilor de muncă.

Suplimentar, aducem la cunoștință că, în temeiul art. 6 alin. 6) din Legea nr.1585/1998, salariaţii al căror statut de persoană asigurată a fost suspendat conform alin. (4) lit. i) se atribuie la categoria persoanelor care sunt obligate să se asigure în mod individual în termen de 30 zile de la data suspendării contractului individual de muncă (art. 23 alin. 1) din Legea nr.1593/2002).

Tot în acest context, în caz de șomaj tehnic, doar în situația suspendării contractului individual de muncă prin acordul părţilor, statutul de persoană asigurată angajată este suspendat, iar informația urmează a fi prezentată prin intermediul Formei IRM19. În cazul şomajului tehnic fără suspendarea contractelor de muncă, salariaţii beneficiază lunar de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 50 la sută din salariul lor de bază și, respectiv, nu li se suspendă nici statutul de persoană asigurată angajată.

Comentarii

 1. Anonim spune:

  Buna ziua, referitor la prezentarea IRM19 în cazul concediilor neplătite, este nevoie de emis un ordin în acest sens, sau este suficient de prezentat IRM peste o lună după acordarea concediului neplătit? După revenirea la locul de muncă de asemenea trebuie de prezentat IRM19? Multumesc anticipat pentru rspuns.

 2. Adrian spune:

  Da după revenirea la munca trebuie de prezentat IRM19.

  1. Anonim spune:

   Multumesc pentru raspuns, insa nu mi-i clar daca trebuie sau nu de emis un ordin privind suspendarea CIM si alt ordin la revenirea la locul de munca. Multumesc anticipat pentru raspuns.

   1. Adrian spune:

    Initial ati facut ordin ca pleaca in concediu neplatit pe perioada xxxx, respectiv la revenire nu este nevoie de alt ordin. Pentru suspendarea tot este necesar ordin dar se face in momentul suspendarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...