37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 80 de antreprenori au participal la master-class-ul „Portaluri și baze de date – accesul spre piețele internaționale”

Peste 80 de antreprenori au participal la master-class-ul „Portaluri și baze de date – accesul spre piețele internaționale”

28.07.2021151 views CCI a RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La data de 27 iulie 2021, a avut loc master-class-ul online „Portaluri și baze de date – accesul spre piețele internaționale”. Evenimentul a fost organizat de proiectul  PNUD  „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (Ad Trade) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) șicu susținerea financiară a Suediei și Marii Britanii.

La master-class au participat peste 80 de reprezentanți ai mediului de afaceri de pe ambele maluri ale râului Nistru.  În calitate de vorbitori au fost reprezentanții CCI a RM, Centrului de Comerț Internațional și ai mediului de afaceri de pe ambele maluri ale râului Nistru.

În cadrul evenimentului, Natalia Calenic, vicepreședinte al CCI a RM a reiterat importanța evenimentului de astăzi, menționând: „Portalurile și bazele de date sunt instrumente accesibile ce vin în suportul operatorilor economici, care intenționează să exporte sau să importe atât din Uniunea Europeană, cât și alte state. Consultarea unor astfel de baze de date este un prim pas important în inițierea parteneriatelor internaționale, care permite de a avea o imagine clară despre potențialul pieței de desfacere”.

Totodată, Vicepreședintele CCI a RM a prezentat portalul Access2Markets – un portal web ce combină baza de date privind accesul pe piață, serviciul de asistență pentru comerț al UE. „Este un instrument digital, care oferă gratuit toate informațiile necesare pentru a exporta în Uniunea Europeană. Portalul Access2Markets conține informații despre: Tarife și Cote; Proceduri vamale; Reguli de origine; Cerințe specifice de produs; Statistici pentru toate statele membre UE”, a mai spus Natalia Calenic.

În cuvântul său de salut, Natalia Iachimov, ofițer de proiect PNUD/AdTrade, a trecut în revistă reușitele proiectului, precum și a informat publicul privind condițiile de aplicare la cele patru concursuri de granturi organizate de proiectul PNUD/AdTrade cu susținerea financiară a Suediei și Marii Britanii.

Dr. Maria Sokolova, coordonator proiecte Centrul de Comerț Internațional  a prezentat Instrumentele de suport comerț/ITC EaP Trade HelpDesk. De asemenea, a oferit recomandări și simulări practice privind accesarea acestor portaluri, menționând că din luna septembrie curent va fi accesibil și portalul www.eap.tradehelpdesk.org destinat statelor din parteneriatul estic din care face parte și Republica Moldova.

De asemenea, în cadrul master-class-ului reprezentanții mediului de afaceri de pe ambele maluri ale râului Nistru (TOMAI VINEX; SANTINO SERVICE; INTERCENTRE LUX) și-au împărtășit propria experiență ce ține de identificarea potențialilor parteneri, ce baze de date și ce instrumente utilizează pentru stabilirea viitoarei piețe de desfacere, cu ce probleme se confruntă și la ce ar trebui de atras maximă atenție la inițierea de noi parteneriate.

Notă:  În luna august proiectul  PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (Ad Trade) în parteneriat cu CCI a RM și  cu susținerea financiară a Suediei și Marii Britanii va organiza alte 2 master-class-uri, care vin în sprijinul mediului de afaceri ce practică/sau intenționează să efectueze operațiuni de import/export.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...