37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 200 de companii moldovenești au primit permisiunea de a exporta în Federaţia Rusă

Peste 200 de companii moldovenești au primit permisiunea de a exporta în Federaţia Rusă

03.02.2020461 views Moldpres
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Peste două sute de companii moldoveneşti vor putea exporta, din 30 ianuarie, fructe şi legume în Federaţia Rusă. Despre aceasta a anunţat joi Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, la o conferinţă de presă în care a relatat despre rezultatele negocierilor cu Rusia în vederea extinderii listei exportatorilor de fructe, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministrului, lista companiilor exportatoare de fructe şi legume din ţara noastră a fost completată cu 205 întreprinderi, în prezent aceasta incluzând 334 de producători autohtoni.

“Cele 205 companii au fost selectate în urma unei inspecţii, din luna august 2019, a Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor). Experţii instituţiei ruse au monitorizat 517 întreprinderi, înregistrate la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) ca potenţiali exportatori pe piaţa din Rusia. Ulterior, au fost  desemnate companiile care corespundeau tuturor cerinţelor importatorului”, a explicat Ion Perju.

Oficialul a relevat că decizia Rosselhoznadzor impune responsabilitate din partea autorităţilor de la Chişinău care trebuie să asigure faptul calităţii şi conformităţii produselor, evitarea reexporturilor, menţinând astfel încrederea consumatorilor din Federaţia Rusă.

La rândul său, Vitalie Gorincioi, preşedintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, a afirmat că lista companiilor exportatoare a fost coordonată cu organizaţia pe care o reprezintă, or, “Moldova Fruct” va fi unul din “străjerii care vor urmări respectarea calităţii mărfii, iar la consumatorul final să ajungă anume produsele expediate din ţara noastră. „Avem experienţă bună de export în multe părţi ale lumii, unde am reuşit să convingem consumatorii de calitatea produselor moldoveneşti şi ne vom ţine de această practică”, a spus Gorincioi.  

În altă ordine de idei, preşedintele Asociaţiei Moldova Fruct a propus ministrului Agriculturii şi conducerii ANSA că pe pagina oficială a instituţiei va fi introdus un compartiment ce va include lista companiilor exportatoare, care să conţină paşaportul şi o descriere a capacităţilor fiecărei întreprinderi în parte. “Astfel, oricare potenţial importator va putea să vadă on-line posibilităţile şi oferta. Este o bună oportunitate pentru toţi producătorii din ţară”, a specificat Vitalie Gorincioi.

Din lista exportatorilor de fructe în Federaţia Rusă, 66 sunt membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct. Anul trecut, pe piaţa rusă au fost exportate 230 de mii de tone de fructe moldoveneşti. Per total, la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor sunt înregistraţi 2700 de producători de fructe. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...