În cadrul ședinței din data de 27 aprilie, Executivul a susținut parțial inițiativa legislativă ce prevede îmbunătățirea politicilor în domeniul reglementării muncii prestate de zilieri. Astfel, persoanele înregistrate cu statut de șomer vor putea exercita activități necalificate cu caracter ocazional fără a pierde statutul din motivul prestării muncii de zilier.
Cu referire la modificare ce prevede excluderea obligației zilierului de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, Guvernul propune elaborarea unui nou mecanism de asigurare socială a zilierilor în cazul unor riscuri sociale, cum ar fi șomaj și incapacitate de muncă.
Referitor la excluderea din art. 8 din Legea nr. 22/2018 privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri a obligației zilierului de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, Guvernul nu susține propunerea respectivă, întrucât acesta ar compromite principiile sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală și ar genera discriminare între categoriile de persoane ce au obligația să se încadreze în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
La fel, nu a fost susținută și prevederea ce vizează aplicarea cotei de 7% la impozitul pe venit pentru zilieri. Decizia dată prevede excluderea posibilității unei tratări preferențială față de o anumită categorie de contribuabili, fapt ce ar condiționa nerespectarea principului echității fiscale, care presupune tratarea egală a persoanelor fizice și juridice, care activează în condiții similare, în vederea asigurării unei sarcini fiscale egale.
Totodată, în partea ce ține de propunerea aferentă cuantumului remunerației zilnice, Guvernul propune că acesta nu poate fi mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului pentru 8 ore în sectorul real.