37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Parlamentul a modificat Legea privind sistemul public de pensii

Parlamentul a modificat Legea privind sistemul public de pensii

30.09.2021211 views Parlamentul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputații au adoptat, în lectura a doua, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii.

DOCUMENTUL prevede că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei.

Totodată, proiectul prevede dreptul  la reexaminarea pensiei persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform unei eșalonări în funcție de stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate.

De asemenea, prin modificarea sistemului public de pensii se propune acordarea unui supliment de solidaritate beneficiarilor de pensii, a căror pensie calculată este mai mică decât cuantumul pensiei minime.

Conform estimărilor realizate, cheltuielile necesare pentru acordarea suplimentului de solidaritate, pentru anul 2021,  constituie 512 712,1 mii lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...