Parlamentul a aprobat ajustări fiscale pentru a stimula unele sectoare ale economiei și populația, precum și pentru a asigura o aplicare mai echitabilă a legislației fiscale și vamale. Inițiativa legislativă, elaborată de Ministerul Finanțelor, a fost votată în a doua lectură de 57 de deputați.
Documentul conține propuneri de modificări la 12 legi, inclusiv Codul fiscal, Codul vamal și alte acte normative. Acesta a fost elaborat în baza solicitărilor și sugestiilor primite atât de la reprezentanții mediului de afaceri, cât și de la contribuabili. În nota de fundamentare a actului normativ, autorii menționează că „un cadru normativ mai clar și mai simplu va reduce costurile administrative pentru contribuabili, iar crearea unui mediu mai transparent și mai predictibil va stimula încrederea mediului de afaceri / investitorilor în economia națională”.
Autorii propun completarea Codului fiscal cu un articol care va reglementa dreptul la deducere a compensațiilor achitate salariaților pentru vizitarea structurilor de primire turistice rurale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și prin intermediul tichetelor de vacanță. Limita acestora va fi plafonată în cuantumul de 50 % din salariul mediu lunar pentru economie. Totodată, angajatorul va putea oferi atât abonamente pentru utilizarea facilităților sportive, cât și să compenseze cheltuielile de vizitare a structurilor de primire turistică. Deducerea ambelor tipuri de cheltuieli va fi posibilă cu condiția încadrării acestora în plafonul deductibil. În caz contrar, angajatorul va trebui să aleagă deducerea doar a unui singur tip de cheltuieli suportate în raport cu un salariat.
De asemenea, vor fi deduse cheltuielile pentru organizarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor sau pentru plățile acordate salariatului la compensarea costurilor pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani. Aceste plăți nu vor putea depăși valoarea de 2 500 de lei.
Printre modificările propuse la Codul fiscal figurează extinderea spectrului de venituri neimpozabile. Este vorba despre cheltuielile pentru funcționarii publici, persoanele cu funcții de demnitate publică, precum și pentru lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici, care primesc indemnizații pentru transport sau pentru închirierea spațiului locativ, întrucât activează într-o altă localitate.
Suplimentar, proiectul de lege conține unele facilități pentru mediul de afaceri. Astfel, vor fi reduse incertitudinile legislative și va fi facilitată conformarea fiscală prin clarificarea și simplificarea unor norme. Totodată, întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale sau din industrii strategice vor beneficia de costuri reduse datorită eliminării unor raporturi fiscale. De menționat că propunerile legislative vizează sectorul IT, cel agricol, precum și sectorul turismului rural.
De facilități vor beneficia și întreprinderile mari, pentru care sunt prevăzute regimuri fiscale mai clare și reglementări mai predictibile. Companiile mari care efectuează tranzacții cu persoane afiliate vor trebui să se conformeze noilor cerințe privind prețurile de transfer doar în cazurile în care acestea vor depăși pragul de 20 de milioane de lei. Acest lucru va reduce din povara administrativă și inutilă asupra întreprinderilor care nu implică riscuri semnificative fiscale.
De asemenea, pentru lectura a doua, președintele Comisiei economie, buget și finanțe a înregistrat un amendament care vizează reglementarea cadrului general de definire, susținere și clasificare a IMM-urilor în Republica Moldova. Inclusiv, se propune majorarea plafonului de la 100 la 500 milioane de lei venit din vânzări anual pentru a fi considerate întreprinderi mici și mijlocii. Autorul menționează că acest lucru este necesar pentru a evita excluderea nejustificată a unor întreprinderi de la măsurile de sprijin naționale și internaționale, precum și pentru a exclude riscul de neeligibilitate pentru programele finanțate din fonduri externe.
Un alt amendament înregistrat prevede redistribuirea profiturilor obținute la Bugetul de Stat din veniturile loteriei către dezvoltarea sportului (60%), cultură (20%) și pentru dezvoltarea cinematografiei locale (20%). De menționat că, în anul 2024, suma obținută a fost de aproximativ 200 de milioane de lei.