37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Până pe 2 iulie, impozitul pe bunurile imobiliare se achită cu o reducere de 15%

Până pe 2 iulie, impozitul pe bunurile imobiliare se achită cu o reducere de 15%

06.06.20181.122 views IPN.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Și în anul curent, contribuabilii care vor achita anticipat impozitul pe bunurile imobiliare vor beneficia de o reducere de 15 la sută. Data limită prevăzută de legislație pentru achitarea anticipată este 30 iunie. Dar, luând în considerație că este sâmbătă, zi de odihnă, data limită de achitare a impozitului cu reducere de 15% în acest an este 2 iulie. Gherghe Gasnaș, șef de secție la SFS, a precizat pentru IPN că articolul 171 al Codului Fiscal permite un asemenea transfer, transmite IPN.

Impozitul pe bunurile imobiliare poate fi achitat integral sau în părți egale, nu mai târziu de 15 august și, respectiv, de 15 octombrie, iar, pentru neachitarea benevolă se aplică penalitatea de 0,0329 % pentru fiecare zi de întârziere. Avizul este expediat contribuabililor cel târziul cu 60 de zile înainte de expirarea primului termen de plată a impozitului pe bunurile imobiliare, adică până pe 15 iunie.

Cotele impozitului pe bunurile imobiliare cu destinație locativă (apartamente și case de locuit individuale), terenuri aferente acestor bunuri, garaje și terenurile pe care acestea sunt amplasate pot varia între 0,4% (cota maximă) și 0,05% (cota minimă) din baza impozabilă. Cota concretă se stabilește anual de către autoritatea reprezentativă a administrației publice locale.

De scutiri la plata impozitului pe bunurile imobiliare beneficiază persoanele de vârstă pensionară, persoanele cu dezabilități severe și accentuate, participanții la operațiunile militare pentru asigurarea integrității și independenței țării, participanții la războiul din Afganistan, persoanele care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Însă pentru scutiri sunt stabilite anumite limite ale valorii bunurilor. Astfel, în municipiul Chișinău limita valorii bunurilor scutite de impozitare nu poate întrece 380 de mii lei, la Bălți – 156 de mii lei, la Edineț – 80 de mii lei, la Leova – 35 de mii de lei, la Cantemir –  31 de mii de lei , la Căușeni – 77 de mii de lei.

Suma calculată a impozitului pe bunurile mobiliare pe municipiul Chișinău pentru 2018 constituie 97,3 mln lei. Pentru 2017 suma estimată a impozitului pe bunurile imobiliare în capitală și suburbii a fost de 91,2 mln lei, iar cea achitată de 86,8 mln lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...