37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Pachetul legislativ pentru digitalizarea economiei va fi examinat în Parlamentul RM

Pachetul legislativ pentru digitalizarea economiei va fi examinat în Parlamentul RM

05.04.202159 views Consiliul Economic
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Audieri pe marginea proiectului de Lege privind modificarea a cca. 30 de acte legislative privind digitalizarea proceselor și interacțiunii la distanță, vor avea loc marți 6 aprilie, pe platforma Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Documentul prevede ajustări ale legislației care să permită înregistrarea la distanță a afacerilor, inclusiv a modificărilor în statutul de înregistrare și de lichidare a afacerilor; eliberarea deciziilor, certificatelor, extraselor, actelor permisive în format electronic; utilizarea semnăturii electronice avansate calificate  în raporturi de muncă și promovarea interacțiunii la distanță între angajator și salariat.Proiectul mai presupune elaborarea și promovarea amendamentelor la legislația privind protecția datelor cu caracter personal.

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii cu suportul Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, a trecut toate avizările necesare, însă în circumstanțele existente nu poate fi promovat din inițiativa Guvernului. Documentul este foarte așteptat de comunitatea de afaceri care a venit cu demersuri repetate către autorități să promoveze acest pachet legislativ, determinat de necesitatea combaterii efectelor crizei pandemice COVID-19 și care vine să simplifice interacțiunea la distanță prin instrumente digitale dintre cetățeni, business și autorități.

Amintim că, în iulie 2020 pe platforma Consiliului Economic a fost semnată Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic, subiectele din care fost colectate de la comunitatea de afaceri. Documentul conține un șir de măsuri de digitalizare a interacțiunii Guvernului cu comunitatea de afaceri, și conține subiecte ce necesită o abordare rapidă și o soluționare imediată, lucru care ar ajuta businessul să treacă mai ușor de consecințele pandemiei COVID-19.

Subiectele din Pachetul legislativ pentru digitalizarea economiei care vor fi audiate în Comisia parlamentară economie, buget și finanțe decurg din Foaia de parcurs pentru digitalizarea economiei și au fost elaborate într-un efort comun a comunității de afaceri și a donatorilor.

Proiectul de lege

Nota informativă

Scrisoarea businessului

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...