Reprezentanții băncilor, fintech-urilor și companiilor de telecomunicații s-au întrunit la Consiliul Economic pentru a discuta noutățile legislative din ultimul pachet digital, aprobat pe 19 iunie 2025 de Parlament.
Au fost dezbătute 2 modificări majore la Legea privind activitatea băncilor și la Legea privind serviciile publice, care permit operatorilor privați să poată fonda și opera platforme de servicii pentru dezvoltare la cheie a afacerilor. Companiile private vor putea să integreze într-un singur loc, atât servicii publice (oferite de Agenția Servicii Publice și alte entități de stat), cât și servicii pentru business oferite de alte companii: de la înregistrarea companiei, deschiderea contului bancar, obținerea semnăturii digitale, suport contabilitate și conformitate, participare la achiziții publice, exporturi, subsidii, până la finanțării pentru afaceri, credite, parteneriate de afaceri și procurare de francize, curierat, magazine online, branding, HR, traininguri, etc. Pe scurt – afaceri la cheie, într-un minut și dacă instituțiile publice nu pot acoperi tot, acum în ajutor le vin companiile private!
Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a subliniat importanța acestor schimbări legislative pentru transformarea digitală a economiei Republicii Moldova. Ea a explicat beneficiile acestor noi instrumente ce se regăsesc și sunt reglementate prin Pachetul legislativ pentru susținerea economiei digitale și a serviciilor electronice, adoptat recent prin Legea nr. 144 din 19 iunie 2025.
Șeful Secretariatului Consiliului Economic, a detaliat și alte prevederi ale acestui pachet legislativ, precizând că acestea reprezintă instrumente moderne, esențiale pentru digitalizarea economiei și pentru crearea unui mediu de afaceri mai prietenos și mai eficient, cu incluziune financiară și digitală cât mai extinsă. Printre măsurile aprobate prin acest Pachet se numără posibilitatea retragerii numerarului direct din POS terminale la toate unitățile comerciale, cum ar fi magazinele și benzinăriile, pentru facilitarea incluziunii financiare a populației în zone fără ATM-uri și în sate. De asemenea, a fost majorat plafonul pentru repatrierea de către antreprenori a valutei, de la 1.000 la 100.000 lei, în sprijinul comerțului electronic. A fost introdus bonul fiscal electronic, care nu mai este obligatoriu în format tipărit, iar deschiderea conturilor valutare peste hotare a fost simplificată, inclusiv pentru exporturile online. Pachetul include și prevederi privind activitatea nomazilor digitali în Republica Moldova, precum și facilitarea identificării la distanță a clienților din Uniunea Europeană prin mijloace electronice, în sprijinul investițiilor și a diasporei, care astfel va putea accesa mai ușor servicii în țară.
Directoarea Agenției de Guvernare Electronică (AGE), a vorbit despre proiectul de identificare la distanță – eKYC, care va permite identificarea la distanță a persoanei într-un mod sigur și rapid, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri, în special pentru bănci, notari și instituții publice. Ea a precizat că platforma se află deja în proces de creare cu sprijinul Consiliului Economic și Băncii Mondiale, iar aceasta va elimina birocrație, va economisi timpul și banii cetățeanului și antreprenorului, precum și la creșterea încrederii în serviciile digitale.
Prim Viceguvernatorul Băncii Naționale, a salutat noutățile legislative prezentate și a menționat că băncile urmăresc îndeaproape și cu mare interes aceste evoluții din domeniul economiei digitale. Totodată, el a adresat autorităților și antreprenorilor solicitarea, ca toate noile instrumente digitale să fie implementate cu maximă prudență privind siguranța datelor personale și protecția informațiilor sensibile ale clienților.
Tot în cadrul ședinței, s-a prezentat proiecte similare de dezvoltare a platformelor de servicii integrate pentru dezvoltarea afacerilor, atât din România – STUP.ro dezvoltat de Banca Transilvania, cât și din Republica Moldova – Centrele unice de prestare a serviciilor publice, dezvoltat de AGE. Experiența acestor modele va fi pe larg utilizată la dezvoltarea noilor oferte pentru antreprenori, în special pentru cei ce intră în activitatea antreprenorială și la început au nevoie de suport și îndrumare.
Moldova are nevoie de condiții cât mai simple pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor, pentru a asigura cât mai multe locuri de muncă și prosperitate economică. Sectorul privat poate și trebuie să se implice pentru a face acest proces prietenos pentru toți.