37.9k
Home  »  Articole  »  Contabilitate   »   Operațiuni cu conturi de capital în exemple

Operațiuni cu conturi de capital în exemple

Версия на русском языке Motiv pentru scrierea acestui articol a servit următoarea situație cu care recent s-a confruntat o întreprindere și care a apelat după o explicație. Exemplu 1. Întreprinderea X a decis să construiască un bun imobil (clădire) spre vânzare. În aceste scopuri asociații X, la repartizarea profitului pentru anul 2018, au decis să creeze o rezervă în sumă de 2,500,000 lei pentru construcția clădirii. În anul 2020 construcția clădirii a fost finalizată și vândută. Cost...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Begu spune:

  Bun articol! Vă mulțumim, dn.V.Ciobanu.

 2. Adrian spune:

  Dnu Ciobanu iarasi provocati colegii la discutii 🙂 Sper ca vor fi doar constructive si fara abuzuri. Mersi

  1. Negara Ghenadie spune:

   Dl Adrian, eu pot lasa fara atentie analizele domnului Ciobanu, daca se doreste. Eu am pozitia mea la acest subiect in conformitate cu prevederile: art. 18(9) Legea CRF, art. 47(3) Legea SA, p.19 SNC CPD, anexa 3 SNC Cheltuieli, etc., pozitie care are si puncte de tangenta cu analizele dlui Ciobanu. Totusi am sa fac o mica observatie: in lipsa unor norme contabile in SNC in raport cu situatiile analizate, nu este acoperitoare/suficienta abordarea exclusiv prin „intelegerea autorului” a situatiilor descrise, or p.8 din SNC PCMECEEU prevede un drum concret de parcurs. cu stima, g.n.

   PS este foarte convenabil sa porti participarea la profit a membrilor conducerii prin cheltuieli (asa cum prevedea si fostul SNC 19). Insa, art. 44 CF al RM, precum si p. 27 din Anexa3 la SNC Cheltuieli (anul poducerii2013) te baga in probleme cu o asa abordare. Daca Va asumati….. va inteleg, dar nu va sustin.

   1. Adrian spune:

    :).
    Nu cred ca art. 44 din CF poate cumva influenta contabilitatea.

    1. Negara Ghenadie spune:

     Dl Adrian, am onoarea. Deci: A) Determinarea obligaţiilor fiscale, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, se efectuează în modul stabilit de Guvern. (art. 15.1 CF RM); B) Regulile de constatare a veniturilor şi cheltuielilor, precum şi de evidenţă a acestora sînt reglementate la art.44 şi 45 din Cod. (p. 8 HG 693/ 2018); C) În scopuri fiscale se pot folosi metode de evidenţă financiară bazate pe prevederile Standardelor Naţionale de Contabilitate şi IFRS care nu contravin prevederilor prezentului titlu. (art. 44 CF al RM); D) Pentru determinarea venitului impozabil, rezultatul financiar obţinut de către subiecţii ce practică activitate de întreprinzător, determinat în conformitate cu cerinţele Standardelor Naţionale de Contabilitate, aprobate prin Ordinul viceministrului finanţelor nr.118 din 6 august 2013, sau ale Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, se corectează (majorează, micşorează) cu sumele aferente unor tipuri de venituri şi cheltuieli, care, ţinînd cont de prevederile Codului, se stabilesc conform regulilor aprobate de acesta. (p. 10 din HG 693/ 2018); E) rezultatele financiare – profitul (pierderea) calculat ca diferenţă dintre veniturile şi cheltuielile perioadei de gestiune. (p. 130 SNC PSF); F) Cheltuielile activităţii operaţionale includ: 1) costul vînzărilor; 2) cheltuielile de distribuire; 3) cheltuielile administrative; 4) alte cheltuieli din activitatea operaţională. (p. 19 SNC Cheltuieli); G) Componenţa cheltuielilor administrative este prezentată în anexa 3. (p. 26 SNC Cheltuieli); H) indemnizatiile curente calculate membrilor consiliului şi comisiei de cenzori ale entităţii se includ in cheltuielile administrative , cu excepţia celor achitate din profitul net. (p. 27 Anexa 3 SNC Cheltuieli). Acuma, Va rog sa contrapuneti normele de mai sus cu prevederile art. 47(3) din Legea SA 1134/ 1997 si art. 18(9) din Legea CRF 287/ 2017, pentru a informa corect decidentul. Cu stima, g.n.

     1. Ciobanu Veaceslav spune:

      Stimate Ghenadie, privitor la comentariile Dvs am unele explicații. Aspectele fiscale privind deductibilitatea sau nedeductibilitatea în scopuri fiscale a unor cheltuieli nu pot influenta abordarea contabilă. Acum nu pun în discuție aspectele fiscale privind deductibilitatea onorariilor membrilor organelor de conducere achitate din contul profitului societății. Am pus în discuție doar aspectele contabile. Însă, dacă întreprinderea consideră că aceste cheltuieli nu sunt deductibile în scopuri fiscale, în acest caz, ea are suficiente instrumente ca să ajusteze aceste cheltuieli în scopuri fiscale, anexa 2D VEN12. Astfel, promovând în articol o altă abordare contabilă, legată de contabilizarea onorariilor din contul profitului, acest fapt nu înseamnă că provocăm contabilii să încalce legislația fiscală. Fiecare contribuabil are destule instrumente pentru a se conforma rigorilor fiscale, dacă consideră că nu are dreptul la deducere în scopuri fiscale a unor cheltuieli. Si acest fapt nu depinde de abordarea contabilă, pentru fiecare există soluții fiscale.
      În general, acest articol este despre altceva. Despre aceia că trebuie să promovăm lucruri noi, care corespund bunelor practici contabile. Eu cunosc inconsecvențele despre care scrieți, rămase din timpuri mai vechi în unele acte și memoria autorilor. De asemenea, am scris că in lipsa unui cadru general conceptual de raportare financiar nu putem fi siguri în multe lucruri contabile inclusiv în abordarea contabilă propusă în articol, am spus că această abordare nu este susținută de toată lumea, inclusiv de autori de manuale de contabilitate. Dar asta nu însemnă că noi trebuie să acceptăm lucruri cu care nu suntem de acord, învechite, care nu corespund unor standarde performante de contabilitate. Să nu încercăm să le schimbăm. Una din concluziile principale ale acestui articol constă în faptul că toate cheltuielile suportate de entitate urmează să fie contabilizate prin conturile de venituri și cheltuieli și nu pot fi atribuite conturilor de capital. Și nu sunt excepții în acest sens, chiar și pentru onorariile membrilor organelor de conducere a societății. Mulțumesc pentru comentarii!

 3. Niță Andreea spune:

  Interesante precizări, aceste exemple se transcriu des în practică. Mulțumim de articol!

 4. Negara Ghenadie spune:

  Bune analize. Merita citite. Cu stima, g.n.

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...