37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   ODIMM a semnat cu 48 de antreprenori contracte de finanţare în sumă de 11,4 mil. lei

ODIMM a semnat cu 48 de antreprenori contracte de finanţare în sumă de 11,4 mil. lei

26.06.2018851 views INFOTAG
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Alte 48 de afaceri create de lucrătorii migranţi sau rudele acestora vor beneficia de susţinere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și finanțat de Uniunea Europeană.

Surse din cadrul ODIMM au comunicat pentru INFOTAG că titularii proiectelor investiționale au semnat cu ODIMM contractele de finanțare în sumă totală de 11,46 mil. lei, ceea ce va contribui la atragerea în economie a 30,13 mil. lei investiții și crearea a 114 locuri de muncă.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 30 afaceri sunt demarate în agricultură și orientate spre diferite tipuri de activitate: cultivarea cerealelor și viței-de-vie, cultivarea legumelor în spații protejate, înființarea plantației de nuci și pruni, măr, vișin, creșterea animalelor (iepuri, chinchila), apicultură. Totodată, 12 întreprinderi activează în domeniul prestării serviciilor (servicii de agrement, medicale, întreținere corporală, alimentație publică în zonele rurale, transportul pasagerilor și mărfurilor, reparații auto, depozitarea fructelor și legumelor) și 6 întreprinderi în industria prelucrătoare, cu activități în industria alimentară, producerea blocurilor de beton, pavajului și fabricarea articolelor din fier forjat, aparatelor de distribuție și control a electricității, producerea furajelor tocate și granulate.

Din numărul total ala facerilor, 19 sunt nou create, iar 29 întreprinderi sunt în faza extinderii. Analiza remitențelor relevă faptul că noii beneficiari ai Programului vor investi remitențele provenite din munca desfășurată în 11 state: Italia, Marea Britanie, Rusia, SUA, Israel, Germania, Franța, Danemarca, Spania, România, Irlanda.

INFOTAG precizează: Programul PARE 1+1 a fost lansat în 2010 pentru o perioadă de cinci ani, iar apoi a fost prelungit până în 2018. Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor migranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranți şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant.

De la lansarea programului, circa 1,2 mii de întreprinderi au beneficiat de finanţare nerambursabilă. Contribuţia lor în economice a constituit peste 700 mil. lei, iar o treime din această sumă reprezintă granturile. Astfel, Guvernul a alocat 1 leu peste fiecare 3 lei investiţi de beneficiari

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...