37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Obligațiuni fiscale în cazul plăților pentru participarea la expoziții în străinătate

Obligațiuni fiscale în cazul plăților pentru participarea la expoziții în străinătate

Întrebare: Entitatea  X participă la o expoziție în or. Moscova (Rusia). Pentru participare a fost achitată o plată entității din Rusia. Entitatea X are careva obligații fiscale din această tranzacție? Răspuns: La plata pentru prestarea serviciilor unui nerezident urmează să atragem atenția la TVA și impozit pe venit reținut la sursa de plată. TVA Conform art. 93 din Codul Fiscal, importul de servicii reprezintă prestare de servicii de către persoanele juridice...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Negara Ghenadie spune:

  in raport cu TVA noi avem alta pozitie:
  de regula, platile pentru „participarea la expozitie” includ platile pentru organizarea, promovarea şi/sau administrarea de evenimente.

  astfel nu este chiar corecta, dpndv, echivalarea prestarii serviciului complex de „participare la expozitii” ca fiind unul prestat untr-un domeniu similar sportului/ divertismentului/ culturii, etc.
  in opinia noastra, organizarea de expozitii se incadreaza mai degraba in “Servicii administrative, servicii suport şi alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor”, care, raportate la normele art. 111 CF al RM cad sub incidenta prevederilor alineatului (4). cu stima.

 2. Ciobanu Veaceslav spune:

  Buna ziua! Multumesc pentru comentariu. Am sa explic abordarea mea. Alin. (4) art. 111 din CF in parte ce tine de alte servicii care nu se regasesc in alin.(1)-(3) este o problema mare in aplicarea prevederilor alin.111 CF si este abil folosita de SFS, in unele cazuri, in interesele bugetului. In dependenta de acest interes, in fiecare situatie concreta, serviciul este atribuit la unul din alin. 1-3 , in care serviciile sunt structurate dupa continutul sau economic, sau la alin. (4) – pentru care locul livrarii este resedinta prestatorului, pe motiv ca acesta nu se regaseste „exprese” in unul din alin. 1-3. In intelegerea mea, oricare serviciu, in dependent de continutul sau economic, practic, poate fi atribuit la unul din alin. (1)-(3) ale art.111 din CF.
  Serviciile de participare la expozitie dupa continutul sau economic sunt aproape de serviciile prestate „in domeniul culturii, artei, stiintei, invatamintului, … ori intr-un alt domeniu similar de activitate”. Pentru toate aceste servicii este important ca poate fi stabilit locul unde serviciul fizic a fost acordat. Acest loc corespunde cu locul livrarii.
  Cunosc ca SFS, de asemenea, in unele explicatii atribuie locul livrarii pentru serviciile de participare la expozitie la alin.(4) art.111 CF, dar consider ca aceasta abordare nu este corecta. Argumentele prezentate mai sus.
  In situatia din exemplul analizat obligatiile entitatii X nu depind de prevederea in baza la care se determina locul livrarii alin.(4) sau alin.(1) lit. c) art. 111 CF – in ambele cazuri X nu va avea opbligatii privind TVA import de servicii. Dar in alta situatie, abordarea ar putea fi hotaritoare. De exemplu, entitatea Y din RM petrece fizic o expozitie in Romania si invita participanti din Romania si alte tari europene. Acestea vor achita taxe de participare la expozitie. Cum vor fi impozitate pentru Y serviciile de participare la expozitie acordate nerezidentilor? Daca aplicam alin.(4) art.111, atunci Y urmeaza sa le impoziteze la cota 20% – resedinta lui Y este RM – locul livrarii RM. Insa aceasta abordare n-ar fi corecta.

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...