37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Numărul deținătorilor de patente, în creștere

Numărul deținătorilor de patente, în creștere

09.09.2021583 views Monitorul FISC.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La situația din 30 iunie 2021 în Republica Moldova erau înregistrate 11810 patente de întreprinzător valabile, iar suma taxei achitate pentru acestea a depășit 6,22 mil. lei, comunică Serviciul Fiscal de Stat

Cel mai mare număr de persoane fizice ce au decis să-și legifereze activitatea și au optat pentru patentă sunt din domeniul comerțului cu amănuntul (5643 unități), iar suma acumulată pentru eliberarea acestora a constituit 4,92 mil. lei. 

Serviciile de frizerie și cosmetice sunt încă un gen de activitate prestarea căruia este permisă prin intermediul patentei, pentru acesta fiind eliberate 1656 acte, iar suma achitată pentru acestea a depășit 5,56 mil. lei.

Pe locul trei s-au situat deținătorii de patentă ce practică predarea şi meditarea diferitelor discipline, cu excepţia muzicii, coregrafiei şi artelor plastice (instruire individuală sau în grupe cu un număr de până la 20 persoane) – 606 acte eliberate, iar costul total al acestora a atins 142,78 mii lei.

Totodată, mai puțin solicitate au fost certificatele de stat nominative ce permit prestarea serviciilor de dulgherie (2), de guvernantă (3), de păstrare a bagajelor (4) etc.

Comparativ cu semestrul I al anului precedent, numărul deținătorilor de patente valabile este în creștere cu 2018, iar suma taxei achitate – cu circa 3 mil. lei.

Amintim, titular de patentă de întreprinzător poate fi orice cetăţean al RM cu capacitate de exerciţiu, orice cetăţean străin sau apatrid, care locuieşte permanent în țara noastră şi are dreptul să desfăşoare activitate de întreprinzător, a declarat intenţia de a procura patentă şi corespunde cerinţelor de calificare necesare pentru desfășurarea unuia dintre cele 48 genuri de activitate pentru care este eliberat respectivul certificat.

Potrivit prevederilor art.12 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător, impunerea fiscală a titularului patentei se efectuează sub formă de taxă pentru patentă, care include taxele pentru resursele naturale, taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii taxa pentru amenajarea teritoriului, iar art.20 lit.x) din Codul fiscal stabilește că veniturile persoanelor fizice obţinute din activitatea în baza patentei de întreprinzător sunt venituri neimpozabile.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...