Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
- Urmează a fi incluse în numărul mediu scriptic trimestrial al salariaților, la determinarea bazei impozabile aferente taxei pentru amenajarea teritoriului, persoanele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 4 ani?
Conform art. 288 pct. 10) din Codul fiscal, numărul mediu de salariați este efectivul de salariați pentru o perioadă gestionară, determinat în funcție de indicii numărului scriptic.
Efectivul de salariați, potrivit art. 288 pct. 101) din Codul fiscal, sunt toate persoanele angajate cu contract de muncă pe durată determinată sau nedeterminată (încadrați în serviciul permanent, sezonier, temporar pentru executarea anumitor lucrări), pe termen de o zi şi mai mult de la momentul angajării.
Nu se includ în efectivul de salariaţi:- persoanele care execută lucrări conform contractelor de drept civil (contract de antrepriză, contract de prestări servicii, contract de transport etc.);- persoanele care prestează muncă prin cumul (cumularzii externi);- persoanele cu contractul individual de muncă suspendat şi cele aflate în concediu de maternitate;- persoanele care exercită unele activităţi necalificate cu caracter ocazional (zilieri).
Potrivit art. 78 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, în caz de concediu de îngrijire a copilului în vîrstă de pînă la 4 ani, contractul individual de muncă se suspendă din inițiativa salariatului.
În cazul respectiv, reieșind din prevederile art. 75 alin. (4) din Codul muncii, suspendarea contractului individual de muncă se face prin ordinul (dispoziţia, decizia, hotărîrea) angajatorului, care se aduce la cunoştinţa salariatului, contra semnătură sub semnătură sau prin altă modalitate care permite confirmarea recepţionării/înştiinţării, cel tîrziu la data suspendării contractului individual de muncă.
Astfel, salariatul a cărui contract individual de muncă este suspendat, în perioada aflării în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 4 ani, nu se include în efectivul de salariați care participă la determinarea bazei impozabile aferente taxei pentru amenajarea teritoriului.
- Cum se completează Registrul operațiunilor ECC și Registrul MCC/IF în cazul în care este emis un bon de casă eronat?
În conformitate cu prevederile pct. 23-25 din Regulamentului cu privire la Registrul unic al echipamentelor de casă și de control, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 141/2019, bonul de casă/documentul fiscal, generat în formă electronică și/sau emis de echipamentul de casă și de control pe suport de hârtie, conține obligatoriu elemente generale pentru toate domeniile de activitate și specifice în funcție de domeniul de activitate.
Menționăm că, potrivit pct. 23 sbp. 1) lit. c), f) și pct. 26 sbp. 1) lit. b) și e) din Cerințele tehnice față de echipamentele de casă și de control, aprobate prin Decizia Comisiei interdepartamentale pentru mașinile de casă și de control nr.26-11/1-19/02-2020 din 20.10.2020, unele din funcțiile interzise pentru echipamentele de casă și de control sunt:- emiterea de bonuri de casă/documente fiscale cu valori totale negative;- corectarea sau anularea înregistrării unei operațiuni după emiterea bonului de casă.
Forma Registrului operațiunilor echipamentului de casă și de control (Registrul operațiunilor ECC) și a Registrului mașinii de casă și de control/imprimantei fiscal (Registrul MCC/IF), cât și modul de completare a acestora este prevăzut în Regulamentul cu privire la modul de evidență și sigilare a ECC, aprobat prin Ordinul SFS nr. 632/2020, Anexa nr. 4, 5, 6 și 7.
Contribuabil, care utilizează MCC/IF urmează să dețină Registrul MCC/IF, iar contribuabil, care utilizează sisteme informatice cu sau fără dispozitive electronice destinate pentru înregistrarea operațiunilor de casă, fără imprimante fiscale, urmează să țină în mod electronic Registrul operațiunilor ECC, conform pct. 12 și 13 din Regulamentul precitat. Astfel, dacă utilizatorul echipamentului de casă și de control constată că, este emis un bon de casă eronat, el va înregistra din nou operațiunea emițând bonul de casă corect.
La sfârșitul perioadei de gestiune (conform programului de lucru) se emite raportul de închidere zilnică (Raportul Z) și se efectuează înscrierea datelor respective în Registrul operațiunilor ECC /Registrul MCC/IF. Bonul de casă „eronat” și explicațiile respective se prezintă conducerii, în baza căruia se va corecta în Registrul operațiunilor echipamentului de casă și de control/Registrul MCC/IF, înscrierea efectuată în baza Raportului Z. Pentru aceasta, în Registrul respectiv, se taie cu o linie înscrierea greșită, astfel ca înscrierea să poată fi citită.
Urmează înscrierea nouă, care corespunde corectării efectuate, şi se confirmă prin semnătura persoanei abilitate, indicându-se şi data corectării. (Nr. raportului de închidere zilnică/Data raportului de închidere zilnică [subrândul 1/subrândul 2] al coloanei 2 nu se corectează, se transcriu valorile din înscrierea precedentă).
La sfârșitul anului calendaristic, serviciul contabil va întocmi o Notă explicativă cu privire la corectările efectuate pe parcursul anului de gestiune, pentru fiecare din echipamentele de casă și de control utilizate de entitate, în care se stipulează rulajele mijloacelor bănești înregistrate în echipamentul de casă și de control concret și cele înscrise în Registrul respectiv, ținând cont de corectările efectuate (în perioadă 1 ianuarie - 31 decembrie). Un exemplar al Notei explicative se păstrează în Registrul menționat.
Ordinul SFS nr. 433 din 22-11-2023
Ordinul SFS nr. 448 din 01-12-2023
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.