Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsurile la următoarele întrebări:
- Plafonul de 100 000 lei anual prevăzut pentru persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii la încasarea plăţilor în numerar pentru serviciile prestate este stabilită pentru un singur beneficiar a acestor servicii sau pentru toți beneficiarii cumulativ?
Potrivit prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative, persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să încaseze plăți în numerar pentru serviciile prestate, din partea beneficiarului acestor servicii sau a reprezentantului acestuia, în sumă ce nu depășește cumulativ 100 000 de lei anual. Astfel, limita de încasare stabilită se referă la fiecare beneficiar al serviciilor menţionate în parte.
- Se aplică prevederile Legii nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative persoanelor fizice în cazul tranzacțiilor de donație și împrumut?
Conform art. 2 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 34/2024, prezenta lege se aplică persoanelor fizice care nu desfășoară o activitate de întreprinzător şi care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice care nu desfășoară o activitate de întreprinzător.
Astfel, tranzacțiile de donație și împrumut nu sunt obiect al art. 2 alin. (1) lit. f) al Legii nr. 34/2024, or, legea se va aplica doar tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile și mijloacelor de transport realizate între persoane fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător.
- Se aplică limitele de efectuare a plăţilor în numerar în cazul efectuării tranzacției între biroul notarial și persoana fizică – notar?
Conform art. 34 alin. (2) din Codul civil nr. 1107/2002, persoana fizică are dreptul să practice activitate profesională din nume şi pe cont propriu din momentul întrunirii condiţiilor stabilite de lege pentru aceasta.
Potrivit art. 39 alin. (1) și (2) din Legea cu privire la organizarea activităţii notarilor nr. 69/2016, din plăţile încasate de notar pentru activitatea notarială conform art. 38 lit. b) şi c) se acoperă cheltuielile pentru asigurarea tehnico-materială a activităţii, locaţiune şi întreţinerea biroului notarial, ţinerea arhivei activităţii notariale, remunerarea personalului auxiliar angajat, cota de contribuţie obligatorie a notarului, suma concediului anual, contribuţiile de asigurări sociale de stat şi de asigurări obligatorii de asistenţă medicală, alte cheltuieli suportate în legătură cu activitatea profesională a notarului. Suma rămasă după deducerea tuturor cheltuielilor menţionate la alin. (1) constituie venitul notarului.
În acest sens, activitatea profesională în sectorul justiției, inclusiv notarială, reprezintă o calitate a persoanei fizice și respectiv tranzacția efectuată între biroul notarial și persoana fizică – notar reprezintă o tranzacție cu sine însuși și nu cade sub incidența Legii nr. 34/2024.
- În ce condiții vor fi efectuate plățile în numerar între persoanele fizice care nu practică activitate de întreprinzător?
Ținând cont de prevederile art. 5 alin. (3) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative, persoanele fizice care nu practică activitate de întreprinzător au dreptul să efectueze achitarea în numerar, începând cu 01.04.2025:
a) a bunului imobil procurat doar dacă prețul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situația în care achitarea se face în rate;
b) a mijlocului de transport procurat doar dacă prețul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depășește echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situația în care achitarea se face în rate.
De menționat că, în cazul în care prețul bunului imobil/al mijlocului de transport indicat în contractul de vânzare-cumpărare depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul bunului imobil și, respectiv, echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul mijlocului de transport, plata urmează să fie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200 000 lei, care poate fi achitată în numerar. Totodată, în corespundere cu prevederile art. 11 alin. (4) din Legea nr. 34/2024, limitele valorice prevăzute la art. 5 alin. (3) se vor modifica după cum urmează:
a) începând cu 1 ianuarie 2026 – 75 de salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul bunului imobil procurat și 25 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul mijlocului de transport procurat;
b) începând cu 1 ianuarie 2027 – 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul bunului imobil procurat.
Ordinul SFS nr. 357 din 04-07-2025
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.