37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În perioada concediului își angaja soția în locul său. Ce riscă acum directorul unei întreprinderi publice

În perioada concediului își angaja soția în locul său. Ce riscă acum directorul unei întreprinderi publice

04.06.2019696 views BizLaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că directorul unei întreprinderi de aprovizionare cu apă a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, ca urmare a luării unor decizii în privința soției sale, care îi lua locul în cadrul întreprinderii doar pe perioada concediilor.

Potrivit ANI, în 2016, iar apoi în 2017, bărbatul a semnat două ordine prin care a delegat atribuțiile directorului către soția sa, pe durata concediului său de odihnă, fapt care a influențat sau ar fi putut influența exercitarea imparțială și obiectivă a obligațiilor și responsabilităților ce îi revin, potrivit legii.

Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii privind declararea averii și intereselor personale întrucât nu a luat măsuri pentru a proteja corectitudinea procesului de luare a deciziilor, nu a declarat în scris și nu a soluționat conflictele de interese reale în care s-a aflat. 

Exprimându-și punctul de vedere față de cele constatate, directorul a confirmat că nu a declarat în scris nici fondatorului întreprinderii, nici primarului și nici Autorității Naționale de Integritate despre conflictele de interese apărute la emiterea acestor ordine.

După rămânerea definitivă a actului de constatare în privința sa, care este pasibil de contestare în instanța de contencios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va solicita încetarea raporturilor de muncă, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani.

În cadrul controlului, directorul întreprinderii a fost informat despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și despre drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...