37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   MSMPS vine cu precizări referitor la modul de funcționare a Portalului on-line a certificatelor de concediu medical

MSMPS vine cu precizări referitor la modul de funcționare a Portalului on-line a certificatelor de concediu medical

05.09.2019799 views MSMPS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În conformitate cu modificările operate în Legea nr. 289 din 2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, începând cu 01 iulie 2019, calcularea şi achitarea indemnizaţiei privind incapacitatea temporară de muncă se asigură direct de către Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Începând cu 28 august curent, datele din certificatele de concediu medical sunt procesate electronic, în modul stabilit prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și transmise pentru determinarea și plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, către Casa Națională de Asigurări Sociale, prin intermediul platformei guvernamentale MConnect.

În contextul celor menționate mai sus, venim cu următoarele precizări.

Persoanei în incapacitate temporară de muncă, i se eliberează în continuare certificatul de concediu medical pe suport de hârtie, pentru a fi prezentat angajatorului.

Indemnizația pentru primele 5 zile de concediu medical în cazul bolilor obișnuite sau de accidente nelegate de muncă vor fi calculate și achitate de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă al aceluiaşi angajat.

Rolul instituțiilor medico-sanitare publice sau celor private este de a introduce datele în Portalul certificatelor de concediu medical și de a informa pacienții despre noile reglementări. În Portalul on-line vor fi introduse datele din certificatele eliberate de către medici, începând cu 1 iulie 2019.

Motivul întârzierii apariției Portalului on-line a fost legat de faptul că primul câștigător a achiziției publice, realizate de precedenta conducere a Ministerului, după câteva luni de falsă activitate a refuzat realizarea contractului, pe motiv că nu se încadrează în termeni și nu are capacități umane suficiente. Astfel, Ministerul a fost pus în situația de a începe procedura de achiziții de la zero și, după două proceduri repetate de achiziții, a inițiat crearea Portalului certificatelor de concediu medical.

Utilizarea Portalului certificatelor de concediu medical are drept scop instituirea unui mecanism de evidență și control sistemic asupra modului de plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă și aducerea în concordanță a plăților cu experiența internațională.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...