37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Modul de funcționare a Ghișeului Unic al vămii din Italia, studiat de vameșii moldoveni

Modul de funcționare a Ghișeului Unic al vămii din Italia, studiat de vameșii moldoveni

25.09.2018732 views Serviciul Vamal
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Interoperabilitatea sistemelor informatice ale autorităților publice italiene implicate în emiterea autorizaților pentru vămuire a fost studiată de reprezentanții Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Aceștia s-au familiarizat cu experiența instituțiilor italiene în acest domeniu, în cadrul unei vizite de studiu, desfășurată în Italia, pe parcursul săptămânii trecute. Deplasarea se înscrie în planul de activități prevăzute de proiectul european Twinning privind implementarea NCTS și a Ghișeului Unic.

Agenda de lucru a cuprins mai multe întâlniri cu reprezentanții Agenției Vămilor și Monopolului din Italia, precum și ai altor instituții abilitate cu dreptul de a elibera acte permisive pentru operațiunile de vămuire.În special, discuțiile au fost purtate cu specialiștii IT din aceste autorități în vederea preluării aspectelor practice în aplicarea Ghișeului Unic.

De asemenea, delegația Serviciului Vamal a vizitat postul vamal ”Civitavecchia” pentru a examina aplicabilitatea Ghișeului Unic în cazul procedurilor de vămuire a containerelor transportate pe cale maritimă.

Ghișeul unic reprezintă o facilitate care permite părţilor implicate în comerţ și transport să depună informaţii standardizate la un singur punct de intrare. Astfel, agenții economici, brokerii vamali sau transportatorii sunt exonerați de obligativitatea depunerii spre examinare a documentelor permisibile în adresa mai multor agenții de control.

Noul Ghișeu Unic ar urma să integreze actele emise de către opt autorități. Este vorba de Agenția Servicii Publice, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Agenția de Mediu din cadrul MADRM, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Ministerul Economiei și Infrastructurii și Ministerul Afacerilor Interne.

Notă: Proiectul Twinning “Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere” a fost lansat la data de 21 noiembrie 2017. Cu un buget de 1 milion de euro, proiectul, prevăzut pentru doi ani de zile, este implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Partenerii de implementare a proiectului sunt Departamentul Vamal al Republicii Lituania și Agenția Vămilor și Monopolului din Italia.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...