37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Modul de acordare a indemnizațiilor, discutat în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie

Modul de acordare a indemnizațiilor, discutat în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie

29.11.2018747 views Parlamentul RM
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Dreptul la indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani va putea fi oferit, la alegere, persoanei asigurate. Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat, în cadrul ședinței de ieri, modificări ale legislației în acest sens și le va propune spre dezbatere plenului Parlamentului.

Potrivit proiectului, se propun două opțiuni pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. O variantă presupune ca plata să fie oferită de la data acordării concediului şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani, iar cea de-a doua opțiune presupune ca indemnizația să fie plătită până la data împlinirii vârstei de 2 ani a copilului.

Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în primul caz, va constitui 30% din baza de calcul pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare și va fi plătit trei ani. Pentru plata indemnizației, în termen de doi ani, aceasta va fi achitată 60% din baza de calcul până la vârsta de un an a copilului şi 30% din baza de calcul până la împlinirea vârstei de 2 ani. Totodată, pentru perioada concediului după împlinirea vârstei de 2 ani până la 3 ani, indemnizaţia lunară nu se va acorda.

Opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu va putea fi modificată ulterior.

Modificările prevăd că în cazul în care mama sau tatăl copilului (beneficiari de indemnizaţie) se angajează, își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizaţiei lunare nu se suspendă până la expirarea acestui concediu.

Proiectul presupune și reorganizarea procesului de stabilire, calculare şi plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă prin preluarea responsabilităţilor angajatorului, în contextul dezvoltării conceptului cu privire la certificatele electronice de concediu medical. Astfel, stabilirea, calcularea şi achitarea indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se va face de către Casa Naţională de Asigurări Sociale prin simplificarea procesului existent.

La fel, se propune ca indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA și maladii oncologice să fie stabilite, indiferent de durata stagiului de cotizare al beneficiarului.

Proiectul urmează a fi prezentat și votat în plenul Parlamentului.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...