Parlamentul a votat ieri, 21 aprilie, în primă lectură proiectele de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.
Drept urmare, veniturile bugetului de stat vor crește cu 2 634,9 mil. lei sau cu 5,2% față de indicatorul aprobat inițial și vor constitui 52 701,5 mil. lei. Cheltuielile se vor majora cu 6 884,9 mil. lei sau cu 10,6% și vor constitui 72 087,5 mil. lei. Totodată, deficitul bugetului de stat va fi majorat cu 4 250,0 mil .lei sau cu 28,1% și va constitui 19 386,0 mil. lei.
Modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022 este impusă de circumstanțele în care activează economia națională și impactul asupra bugetului a mai multor crize, produse concomitent. Criza energetică și creșterea prețurilor la resursele energetice a accelerat creșterea prețurilor și la alte mărfuri și servicii minim necesare, în special la produsele alimentare și carburanți.
Concomitent, veniturile și cheltuielile BASS pentru anul 2022 vor fi majorate cu 1,82 mil. lei. Această creștere este generată, în special, de necesitatea ajustării cheltuielilor pentru gazele naturale și energia termică, ca urmare a aprobării tarifelor noi pentru anul 2022, precum și a cheltuielilor de personal al CNAS întru aducerea în corespundere cu necesarul de mijloace în aceste scopuri, calculate în baza normelor salariale în vigoare în anul 2022.
Proiectul legii privind modificarea FAOAM pentru anul curent prevede majorarea cu 86,09 mil. lei sau cu 0,7% față de planul aprobat, din care: 62,8 mil lei vor proveni din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense, iar alte 23,29 mil. lei vor fi transferate de la bugetul de stat în scopul continuării realizării activităților prevăzute în Acordul de finanțare dintre RM și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului ,,Modernizarea sectorului sănătății în RM” (ILD 7 ,,Conceperea și pilotarea stimulentelor bazate pe performanța pentru toate spitalele").
Volumul cheltuielilor FAOAM se propune a fi majorate cu 331,09 mil. lei față de suma aprobată, fiind determinată de creșterea cheltuielilor aferente fondului pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Deficitul bugetar va constitui 245 mil. lei, și se propune să fie acoperit din contul soldului mijloacelor financiare la începutul anului în volum de 674 689,8 mii lei.