37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Modificări privind stabilirea indemnizaţiei de maternitate începând cu 1 martie 2023

Modificări privind stabilirea indemnizaţiei de maternitate începând cu 1 martie 2023

01.03.2023516 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Femeile asigurate, soţiile aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi şi şomerele care s-au aflat la evidenţă în instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova și se află în concediu de maternitate, ce include concediul prenatal şi concediul postnatal, beneficiază de indemnizaţie de maternitate.    

Începând cu 1 martie 2023, potrivit modificărilor operate în cadrul normativ (Legea pentru modificarea unor acte normative nr. 353/2022), dreptul la indemnizație de maternitate se stabileşte indiferent de realizarea venitului în perioada concediului de maternitate. Astfel, femeia asigurată are dreptul la indemnizaţia de maternitate şi în cazul în care activează în perioada concediului de maternitate şi realizează venit asigurat.

Totodată, începînd cu 1 martie 2023, indemnizaţia de maternitate se va calcula din venitul asigurat al unuia dintre soţii asiguraţi, care va determina un cuantum mai mare al indemnizaţiei de maternitate.

Pentru a beneficia de indemnizație de maternitate nu este necesar de a depune de către cetățeni a cererii în acest sens. 

Reamintim, că indemnizaţia de maternitate se stabileşte de către Casa Naţională de Asigurări Sociale în temeiul informaţiei din certificatul de concediu de maternitate, transmise de prestatorii de asistenţă medicală prin intermediul conexiunilor intersistemice și datelor deținute în Registrul de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...