37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Modificări la Regulamentul privind acordarea/suspendarea statutului de asigurat în sistemul AOAM

Modificări la Regulamentul privind acordarea/suspendarea statutului de asigurat în sistemul AOAM

29.10.2020481 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Regulamentul privind acordarea/suspendarea statutului de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) a fost completat cu noi prevederi, aprobate în şedinţa de miercuri, 28 octombrie, a Guvernului.

Modificările documentului se referă la modalitatea de acordare/suspendare a statutului de asigurat pentru părintele, inclusiv adoptiv, care exercită în mod efectiv creşterea şi educarea a patru şi mai mulţi copii.

Astfel, regulamentul respectiv a fost completat cu o nouă prevedere, potrivit căreia, pentru părintele, inclusiv adoptiv, care creşte şi educă în mod efectiv patru şi mai mulţi copii pentru perioada în care cel puţin un copil are vârsta de până la 18 ani, Compania Naţională de Asigurări în Medicină acordă/suspendă statutul de persoană asigurată de Guvern în baza cererii şi a documentelor justificative depuse de persoana fizică.

Documentele justificative sunt: adeverinţele de naştere ale copiilor, certificatul de căsătorie/divorţ/deces, după caz; certificatul privind componenţa familiei; atestatul de adoptator, după caz; declaraţia (conform modelului aprobat de CNAM) semnată pe propria răspundere prin care persoana fizică confirmă faptul că nu este decăzută din drepturile părinteşti, că nu a fost încetată adopţia în privinţa copiilor adoptaţi sau copiii nu se află la întreţinerea instituţiilor educative, curative de asistenţă socială.

O altă modificare a regulamentului prevede că statutul de asigurat în sistemul AOAM pentru părintele respectiv se acordă la data solicitării şi se suspendă la împlinirea vârstei de 18 ani a copiilor sau la decăderea din drepturile părinteşti, încetarea adopţiei, condamnarea persoanei fizice cu privare de libertate, încadrarea copilului/copiilor în instituţii educative, curative de asistenţă socială pentru întreţinere.

Modificările în regulament au fost efectuate cu scopul de a implementa amendamentele la Legea nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală și urmare a stabilirii competenței CNAM de atribuire, din oficiu, a statutului de persoană asigurată pentru părinții care cresc și educă patru și mai mulți copii.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...