37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Modificări la Legea FAOAM pentru 2021, votate în lectură finală de Parlament

Modificări la Legea FAOAM pentru 2021, votate în lectură finală de Parlament

18.10.2021369 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Mai multe modificări la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2021 au fost adoptate în şedinţa de joi, 14 octombrie, a Parlamentului.

Acestea au fost efectuate cu scopul precizării veniturilor şi cheltuielilor fondurilor AOAM în urma analizei indicatorilor fondurilor pe parcursul anului curent, precum şi a priorităţilor de politici promovate de Ministerul Sănătăţii.

Prin modificările la Legea fondurilor AOAM pentru anul curent sunt prevăzute mijloace financiare pentru majorarea de la 1 noiembrie 2021 a salariilor personalului administrativ-gospodăresc din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul AOAM. Volumul mijloacelor financiare estimat pentru creşterea salariilor personalului administrativ-gospodăresc pentru lunile noiembrie-decembrie este de aproape 46 de milioane de lei.

Noile reglementări prevăd şi acoperirea cheltuielilor pentru serviciile spitaliceşti acordate pacienţilor care întrunesc definiţia de caz COVID-19, precum şi pentru suplimentul la salariul de funcţie calculat personalului antrenat în acordarea asistenţei medicale persoanelor cu noul coronavirus.

Prin modificările la legea sus-menţionată, veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală au fost majorate cu 313.223,7 mii de lei, cheltuielile cu 513.223,7 mii de lei şi deficitul cu 200.000,0 mii de lei. Astfel, veniturile la fondurile AOAM vor însuma în total 11.457,321 mii de lei, cheltuielile – 11.857,321 mii de lei, iar deficitul bugetar va constitui 400 de milioane de lei şi va fi acoperit din contul soldului mijloacelor financiare format la începutului anului în volum de 686.749,3 mii de lei.

De asemenea, în urma modificărilor la Legea fondurilor AOAM pentru 2021, fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente (fondul de bază) se va numi fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente şi farmaceutice, iar veniturile pentru acest an în fondul respectiv au fost majorate cu aproape 522 de milioane de lei.

În acelaşi timp, fondul măsurilor de profilaxie va constitui 36,3 milioane de lei, cu o reducere de 8,7 milioane, generată de modificarea sursei de finanţare a cheltuielilor destinate procurării vaccinului anti-COVID-19 şi redistribuite către asistenţa medicală primară în vederea majorării de la 1 noiembrie 2021 a salariilor de funcţie ale personalului administrativ-gospodăresc.

Proiectul de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...