
Modalitatea de solicitare a alocațiilor sociale în cazul copiilor cu dizabilități ar putea fi simplificată

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat în baza propunerilor înaintate de către Casa Națională de Asigurări Sociale proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, care are drept scop modernizarea serviciilor publice și prestarea serviciilor pro-active de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).
Astfel, modificările propuse la art.6 alin. (1) din Legea nr. 499/1999 privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni, se referă la excluderea necesității de depunere de către cetățeni a cererilor de solicitare a alocațiilor sociale în cazul copiilor cu dizabilități severe, accentuate sau medii până la 18 ani și reglementarea posibilității acordării acestora din oficiu (alocație stabilită pro-activ).
Urmare a adoptării prezentului proiect de lege, alocația în cazul copiilor cu dizabilități severe, accentuate sau medii până la 18 ani se va stabili, din oficiu, de către organul teritorial de asigurări sociale mamei, iar în cazul decesului mamei, tatălui copilului, în baza deciziei de încadrare în grad de dizabilitate transmis de către Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacității de Muncă prin intermediul conexiunii intersistemice securizate şi în baza informaţiei parvenite de la Agenția Servicii Publice prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect.
Totodată, în cazul în care copilul este reprezentat de către altă persoană decât mama, se păstrează opțiunea de a fi depusă cererea personal de persoana care îl reprezintă pe copil (tata, tutorele, curatorul).
O altă modificare vizează ajustarea Legii nr. 289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, astfel încât dreptul la indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani se va acorda uneia dintre persoanele asigurate: unuia dintre părinţi, bunelului, bunicei, altei rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorelui, dacă îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului de cotizare.
Legea nr. 289/2004 va mai prevedea că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va acorda din oficiu de către organul de asigurări sociale, mamei asigurate, iar în cazul în care mama nu îndeplineşte condiţiile de acordare a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, tatălui asigurat, conform datelor disponibile transmise de către Agenţia Servicii Publice sau prestatorul de asistență medicală prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect.
Proiectul poate fi consultat până la data de 29 septembrie curent.
Comentarii
Lasă un răspuns
Restabilirea parolei
