37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Finanțelor: Tichetele de masă nu vor fi anulate

Ministerul Finanțelor: Tichetele de masă nu vor fi anulate

25.07.20192.083 views Ministerul Finanțelor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Tichetele de masă nu vor fi anulate. Ajustările legislative propuse urmăresc schimbarea tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, acestea fiind supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit. Tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii. 

La moment, conform estimărilor 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori. Prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă, există riscuri extrem de mari ca în anul 2020, să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sunt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Aceasta pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Este important ca orice măsură, inclusiv și tichetele de masă, să fie introdusă în situația cînd parametrii bugetari permit aceasta. Or, introducerea acestei măsuri concomitent cu o reformă amplă de reducere a cotei contribuțiilor sociale a fost extrem de riscantă pentru sustenabilitatea bugetară. Pe fundalul reformei fiscale din 2018, s-au redus contribuțiile obligatorii de asigurare socială. Astfel, măsurile care afectează veniturile bugetare și în special Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat dăunează sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale.

În acest sens, în figura de mai jos prezentăm situația transferurilor de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (sumele sunt prezentate în milioane de lei, deci în 2019, în bugetul aprobat, suma necesară transferului din bugetul de stat e 2.8 miliarde).

În aceste circumstanțe bugetare, deloc simple, este importantă o reacție promptă și urgentă la politicile care afectează veniturile Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Măsura dată este una responsabilă și are ca scop atât asigurarea viitorului cetățenilor, cât și sustenabilitatea și buna administrare a Bugetului de Asigurări Sociale, obiective prioritare pentru Ministerul Finanțelor.

Comentarii

 1. Leahu Viorel spune:

  Nu e corect ca prin impozitarea tichetelor de masa sa se mareasca bugetul, combateti ilegalitatile, achizitiile si privatizarile si altele ilegalitati !!! Controlati-va cheltuielile din bugetul national !!!

  1. Mariana spune:

   Creati aca conditii incit angajatorul singur sa anuleze tichetele de masa si absolut corect s-a comentat mai sus ca in caz de impozitare tot salariatii vor fi dezavantajati, in concluzie nu va pasa de noi oamenii de rind, va ginditi doar la bugetul vostru, nu sunt de acord ca tichetele de masa inlocuiesc salariu in plic, este un beneficiul real pentru salariati, beneficiu care ne da posibilitate sa nu economisim pentru mincare, o spun din propria experienta.

 2. Negara Ghenadie spune:

  in aceste conditii tichetele vor fi "anulate" de angajatori. totodata nu cred ca angajatorii in cauza vor merge la piata dupa patrunjel, ptr a acorda hrana "organizat" angajatilor care nu vor mai beneficia de tichete. este vorba de vreo 30 mii de oameni la moment. cu stima 

  PS in situatia cind angajatorii si-au bugetat unele costuri cu aceste tichete, acestea vor merge cel mult pe calcularea in contul costurilor cu personalul a  1000 lei lunar (echivalentul a 22 de tichete la nominalul 45 lei) per angajat, deci angajatul va primi la mina 788 (cu 212 lei mai putin) de lei. astfel, tot angajatul va plati pentru "optimizarea" incasarilor la bugetul de stat.

 3. Igor spune:

  Consider ca e o mare greseala impozitarea tichetelor de masa, deoarece alocarea tichetelor de masa pentru angajati este optionala, iar in cazul impozitarii tichetelor de masa, o mare parte din angajatori nu vor mai acorda tichete de masa pentru angajatii sai pentru ca vor suporta cheltuieli suplimentare, iar ca rezultat va fi zero, adica nici la buget si nici la angajati.

  Mai mult ca atit vreau sa mentionez ca angajatii care beneficiaza de tichete de masa din partea angajatorului, capacitatea de procurare este mai mare si oricum achita impozit la procurarea alimentelor (TVA, iar agentul economic achita impozit pe venit din venitul obtinut), deci deja bugetul statului are de cistigat, iar in cazul cind angajatorul anuleaza tichetele de masa, atunci efectul impozitarii va fi invers, adica capacitatea de cumparare scade si respectiv si imozitele la stat scad. 

  P.S: Sper ca Ministerul Finantelor sa mai revada aceasta prevedere si sa calculeze bine efectele.

 4. Olesea spune:

  O doamne!! Nu inteleg cum sa se mareasca bugetul daca se anuleaza tichetul de masa nu se va mai achita. De unde o sa acumuleze bani in buget? Si tot odata era mai usor pentru angajator nu trebuie sa angajeze bucatar, s.a. a transferat pe cardul de masa si dute si maninca unde vrei, cum vrei.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...