37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Economiei propune prelungirea programului PARE 1+1 cu încă trei ani

Ministerul Economiei propune prelungirea programului PARE 1+1 cu încă trei ani

17.10.2018955 views Infotag.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune extinderea până în anul 2021 a programului PARE 1+1, care expiră la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în proiectul elaborat de minister, necesitatea acestui lucru este motivată de succesul programului, implementat în Moldova începând cu anul 2010, precum și de faptul că extinderea va permite încă unui număr de 500 de întreprinzători să obţină finanţare suplimentară pentru a-și deschide sau extinde propria afacere.

Cadrul Bugetar pe Termen Mediu pe perioada 2019-2021 şi Strategia sectorială de cheltuieli în domeniul dezvoltării sectorului privat, pentru finanţarea Programului PARE 1+1 pentru anii 2019-2021, prevăd alocarea a 40 mil. lei anual, care vor permite cofinanţarea a circa 480 de afaceri ale lucrătorilor migranţi şi/sau rude de gradul I ale acestora.

Totodată, Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) a atrase resurse financiare externe în cadrul Proiectului „Stimularea Economică în Zonele Rurale”, finanţat de către Delegaţia Uniunii Europene în Moldova, fiind alocate 2,5 mil. euro, pentru o perioadă de trei ani.

Pentru îmbunătăţirea programului, ministerul propune ca numărul de acte depuse să fie redus de la opt la şase. Totodată, pentru selectarea se propune excluderea obligaţiei întreprinderilor de a înregistra profit pe parcursul ultimilor trei ani. În vederea gestionării eficiente a resurselor financiare alocate în cadrul programului, se propune completarea regulamentului cu un alineat nou: „Costuri/bunuri neeligibile”, care va include 15 categorii de costuri/bunuri care nu vor fi finanţate din banii alocaţi pentru program.

O altă modificare se referă la posibilitatea participării doar o singură dată la program.

Consultarea proiectului se desfășoară până pe 18 octombrie.

INFOTAG precizează: Programul PARE 1+1 a fost lansat în 2010 pe un termen de cinci ani, apoi a fost prelungit până în 2018. Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

De la lansarea programului, circa 1,3 mii de întreprinderi au beneficiat de finanţare nerambursabilă. Contribuţia lor în economice a constituit peste 768 mil. lei, iar 242 mil. lei reprezintă granturile. Astfel, Guvernul a alocat 1 leu peste fiecare 3,2 lei investiţi de beneficiari

Programul a contribuit la deschiderea a 538 de noi întreprinderi, în special în mediul rural, și la crearea a 3200 de locuri de muncă. Participanții la program au deschis noi afaceri pentru Moldova, cum ar fi cultivarea migdalelor, creșterea struților și a melcilor. Totodată, 48% dintre antreprenori au vârsta de până la 35 de ani, iar aproximativ 30% dintre aceștia sunt femei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...