37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Membrii ANB au transmis Guvernului recomandări pentru asigurarea unui mediu de afaceri competitiv şi atractiv în Moldova

Membrii ANB au transmis Guvernului recomandări pentru asigurarea unui mediu de afaceri competitiv şi atractiv în Moldova

16.07.2019548 views Infotag
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-o declaraţie, oamenii de afaceri au identificat nouă priorităţi pentru business. Acestea fac referință la dialogul dintre autoritățile publice și mediul de afaceri, servicii electronice pentru business, responsabilizarea funcției publice, protecția drepturilor oamenilor de afaceri, reforma justiției, achiziții publice transparente și creșterea competitivității mediului privat.

„Printre problemele evocate de către antreprenori se numără cadrul legal generator de corupție, procedurile birocratice pentru obținerea certificatelor, politizarea actului de administrare, achiziții netransparente și dependența politică a instituțiilor judecătorești”, se arată în comunicatul ANB. 

Potrivit reprezentanților mediului de afaceri, actele normative sunt elaborate și adoptate fără consultarea sau cu consultarea formală a businessului, drepturile oamenilor de afaceri nu sunt respectate, sistemul actual al controalelor de stat este orientat spre sancționarea agentului economic, achizițiile publice sunt câștigate după interese, iar întreprinderile de stat se află în afara controlului și supravegherii publice.

Directorul Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte, Carolina Linte, susţine că „realitate cu care se confruntau exportatorii la intrarea în vigoare a DCFTA și realitatea actuală diferă”. 

„De aceea, este necesară o mai bună coordonare între instituțiile statului în procesul de susținere a exportatorilor. Pentru elaborarea politicilor calitative, dialogul cu mediul de afaceri ar aduce o valoare practică adăugată”, a spus ea.

Economistul Veaceslav Ioniță consideră că businessul are nevoie de un Ombudsman propriu.

„Avem nevoie de un Ombudsman care să se ocupe de problemele oamenilor de afaceri, care să protejeze businessul și să reacționeze și să poată sesiza în caz de necesitate Curtea Constituțională și Președinția”, a spus el. 

Coordonatoarea Agendei Naționale de Business, Tatiana Lariușin, a menţionat că trebuie dezvoltat un mediu de afaceri competitive şi atractiv, lucru care se poate întâmpla atunci când sunt condiţii egale pentru toţi.

„Businessul din Moldova trebuie să își desfășoare activitatea într-un mediu favorabil, să se dezvolte constant, să creeze noi locuri de muncă, să contribuie la creșterea competitivității economiei naționale, iar relaţiile de parteneriat cu autorităţile publice să fie stabile şi puternice. Pentru asta, consiliul ANB promovează dialogul-public privat prin respectarea transparenței decizionale la toate nivelurile de guvernare”, a spus ea.

INFOTAG precizează: ANB reprezintă o platformă comună a peste 35 de asociaţii de business şi camere de comerț și industrie, creată în noiembrie 2007, cu scopul de a susține și promova interesele de dezvoltare ale sectorului privat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...