37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   MEI: Evoluția relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană în contextul pandemiei COVID-19

MEI: Evoluția relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană în contextul pandemiei COVID-19

24.06.2020430 views MEI
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Economiei și Infrastructurii continuă seria de evenimente organizate prin intermediul sesiunilor live, în cadrul cărora sunt abordate domeniile de competență ale MEI în contextul pandemiei COVID-19. Astfel, secretarul de stat, Iuliana Drăgălin, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, evoluția relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană și implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

Iuliana Drăgălin a trecut în revistă progresele înregistrate de țara noastră pe parcursul celor șase ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, implicit a Acordului de Liber Schimb (DCFTA), menționând că un factor motivant pentru antreprenori și toate părțile interesate rămâne a fi valorificarea oportunităților Acordului de Asociere și DCFTA, dar și extinderea producției pe piețele externe.

„UE și-a consolidat poziția de partener comercial principal al Republica Moldova, spre piața europeană fiind direcționate aproximativ 70% din exporturile moldovenești, iar importurile reprezintă aproape 50%. Pe fundalul crizei creată de pandemia Covid-19, care afectează statele din întreaga lume, tendințele de încetinire a creșterii economice la nivel global se vor transpune în reducerea cererii externe și va diminua din efectele acestor factori”, susține secretarul de stat.

Potrivit datelor, exporturile de mărfuri destinate țărilor UE, în perioada ianuarie-aprilie 2020, au atins o valoare de 824,83 milioane dolari, deținând o cotă de circa 64,20%, cu 16,2% mai puțin în aceeași perioadă din 2019. Cu privire la importurile de mărfuri din țările UE, în perioada ianuarie-aprilie 2020, acestea s-au cifrat la 1,65 miliarde dolari, constituind o pondere de 47,11 %, cu 12,2% mai puțin față de aceeași perioadă din 2019.

Iuliana Drăgălin a menționat că printre principalii parteneri comerciali ai Republici Moldova se numără  România, Germania, Italia și Polonia, întâietatea, în perioada de referință, la fel fiind deținută de România cu o pondere de 24,61% la export și de 12,43% din import.

Referitor la structura comerțului pe grupe de mărfuri, sunt evidențiate top 10 produse exportate și importate de Republica Moldova. Conform datelor, în perioada de referință, exporturile de produse industriale sunt mai mari față de cele agro-alimentare, cu un coraport de 79% la 21%, acestea concentrându-se preponderent pe sectoarele de producere a cablurilor, tapițerii auto și articole textile.

În ceea ce privește exportul de produse agricole pe piața UE, la solicitarea mediului de afaceri, Republica Moldova a negociat majorarea contingentelor tarifare fără taxe pentru exportul strugurilor de masă și prune, precum și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe. De asemenea, au fost majorate pragurile de declanșare a mecanismului  anti-eludare pentru grâu, orz, porumb și cereale prelucrate.

Secretarul de stat a menționat că în pofida situației pandemice, dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană continuă să se desfășoare, fiind focusat spre consolidarea unei colaborări strategice privind cooperarea sectorială pe aspecte legate de comerț și realizarea acțiunilor prioritare, pentru livrarea rezultatelor eficiente.

Imagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...