Întreprinderile nou înființate, ÎMM-urile și autoritățile administrației publice locale vor avea posibilitate de a accesa finanțare din surse alternative prin intermediul platformelor de finanțare participativă. Proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă a fost aprobat ieri, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.
Potrivit documentului, finanțarea participativă reprezintă o modalitate de democrati are și extindere a accesului la capital, facilitând astfel comunitatea în selectarea sectoarelor antreprenoriale ale economiei care necesită fonduri de capital și care de altfel au acces limitat la sursele de finanțare tradițională.
Modalitate de finanțare se rezumă la un proces de intermediere financiară unde cu ajutorul platformelor electronice, dezvoltatorii de proiecte antreprenoriale care au nevoie de finanțare pot accesa servicii de finanțare participativă acumulând mijloace financiare din partea mai multor investitori.
Potrivit inițiativei legislative, finanțarea participativă va fi realizată prin intermediul a două instrumente de finanțare, și anume:
- finanțare participativă pe bază de împrumuturi care reprezintă achiziționarea sau subscrierea de către investitori, prin intermediul unui vehicul investițional, a părților sociale sau acțiunilor dezvoltatorului, în cadrul unui proiect de finanțare participativă;
- finanțare participativă pe bază de investiții se realizează prin acordarea de către unul sau mai mulți investitori a împrumuturilor pentru un proiect de finanțare participativă în schimbul unei dobânzi, prin intermediul unei platforme de finanțare participativă.
În prezent, legislația națională prevede doar definiția finanțării participative și acoperă în mod direct doar o categorie a domeniului, ceea ce este insuficient pentru o instituție complexă, care necesită o reglementare mai largă.