Mediul de afaceri din Republica Moldova va fi susținut de Banca Mondială, prin implementarea a două programe de sprijin a activității de întreprinzător, pentru a asigura un răspuns eficient în lupta cu pandemia COVID-19. Comisia politică externă și integrare europeană, în ședința de astăzi, a aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului la Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Amendamentului la Acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Proiectului de modernizare a administrării fiscale (TAMP), semnate la Chișinău, la 28 iunie 2016.
Amendamentele propuse au drept scop extinderea obiectivelor inițiale axate pe îmbunătățirea colectării veniturilor, serviciilor prestate contribuabililor și conformării fiscale prin sprijinirea Guvernului Republicii Moldova în implementarea măsurilor de suport pentru mediul de afaceri, inclusiv în vederea menținerii nivelului de ocupare a forței de muncă în contextul pandemiei COVID-19. În acest sens, restructurarea componentelor proiectului va contribui la implementarea celor două programe de susținere a activității de întreprinzător: mecanismul de subvenționare a plăților salariale și programul de rambursare a TVA. Prin urmare, a fost replanificată suma de 15 milioane dolari SUA pentru finanțarea bazată pe rezultate conform componentei noi incluse în proiect.
”Restructurarea Proiectului TAMP asigură implementarea măsurilor de sprijin, îndreptate asupra mediului de afaceri din Republica Moldova, și este în concordanță cu pilonul trei al răspunsului la criza COVID-19 al Grupului Băncii Mondiale. Prin măsurile propuse se urmărește creșterea nivelului de bunăstare a cetățenilor, îmbunătățirea climatului de afaceri și sporirea competitivității acestuia, modernizarea sistemului de administrare fiscală și fortificarea capacităților de colectare a veniturilor la bugetul public național”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Potrivit prevederilor legale, în cazul tratatelor internaționale, adoptarea deciziei cu privire la inițierea negocierilor este precedată de consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.