37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Măsuri pentru fluidizarea transportului rutier de mărfuri pe teritoriul Uniunii Europene

Măsuri pentru fluidizarea transportului rutier de mărfuri pe teritoriul Uniunii Europene

03.04.2020233 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La data de 23 martie curent, Comisia Europeană a emis un comunicat referitor la implementarea culoarelor verzi în vederea asigurării fluxului continuu al mărfurilor și serviciilor esențiale pe teritoriul Uniunii Europene.

Potrivit informațiilor, statele membre UE urmează să desemneze toate punctele de trecere a frontierei din cadrul rețelei transeuropene de transport (TEN-T) ca puncte de trecere a frontierei pentru culoarele verzi (Anexa 1).  Menționăm că România a stabilit deja 5 coridoare de tranzit. Harta interactivă a traseelor rutiere de tranzit de pe teritoriul statului vecin poate fi accesată pe pagina web a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a României.

De asemenea, Comisia Europeană a subliniat faptul că, punctele de trecere a frontierei pentru culoarele verzi trebuie să fie deschise tuturor vehiculelor, indiferent de tipul mărfurilor pe care le transportă, iar procedurile trebuie reduse la minimum și simplificate. Astfel, trecerea frontierei, inclusiv toate verificările și controalele medicale, nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute.

Totodată, în contextul situației actuale, a fost înaintată solicitarea către statele membre UE să suspende temporar toate tipurile de restricții privind accesul la rețeaua rutieră care sunt în vigoare pe teritoriul lor (interdicții de weekend, interdicții de noapte, interdicții sectoriale etc.). Menționăm că, mai multe state europene au suspendat deja diverse tipuri de restricții, informație care poate fi consultată în avizul Agenției Naționale Transport Auto din Republica Moldova.

Pentru a garanta siguranța lucrătorilor din sectorul transporturilor, este necesară respectarea unor măsuri speciale de igienă. În acest sens, comunicatul Comisiei include o listă completă de recomandări pentru a proteja conducătorii auto și întreprinderile de transport de infecția cu COVID-19 (Anexa 2).

Comunicatul integral al Comisiei Europene poate fi accesat aici.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...