37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Managementul Deșeurilor – Tranziția spre o economie circulara în Moldova

Managementul Deșeurilor – Tranziția spre o economie circulara în Moldova

30.11.2020304 views CCI a RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La data de 26 noiembrie 2020, pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale ale CCI a RM, a fost continuat dialogul pe dimensiunea gestionării eficiente a deșeurilor, organizat în colaborare cu Asociația pentru Valorificarea deșeurilor cu genericul ”Tranziția spre o economie circulara în Republica Moldova”.

Membrii CCI – producatori care au participat la evenimentul online, au fost informati despre conceptul de economie circulară – ca model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. Economia circulară este diferită modelului economic tradițional care constă în ”cumpăr-consum-arunc”.

În esență, acest model se referă la reducerea la minimum a deșeurilor. Și atunci când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele componente ale acestuia urmează a fi păstrate în cadrul economiei de cât mai multe ori este posibil. Aceste componente pot deveni materii prime, fiind refolosite și având o nouă valoare.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a subliniat importanța schimbării către o economie circulară, menționând că aceasta va genera o multitudine de beneficii, precum:

  • reducerea presiunii asupra mediului;
  • protejarea și creșterea cantității de materii prime;
  • încurajarea inovării;
  • creșterea locurilor de muncă.

Aurelia Buhnaru, Președinte Asociației pentru valorificarea deșeurilor și Igor Șeremet, lector universitar la Facultatea de Drept a USM, au făcut o introducere în termenul de economie circulară și în tipurile ierarhice ale deșeurilor.

De asemenea, invitații au descris un șir de metode existente de management pentru a măsura eficiența resurselor și au oferit chiar câteva exemple de bune practici (Prevenire, Reutilizare, Reciclare).

De menționat ca aceasta este al 3-lea eveniment organizat de CCI in parteneriat cu Asociație, astfel, membrii CCI, au beneficiat de informații detaliate despre revederile cadrului legal național, dar și despre bunele practici internaționale în domeniul valorificării deșeurilor. Pentru anul viitor, CCI și propune să continue această serie de ședințe și sa acorde asistența practică companiilor în implementarea metodelor moderne de valorificare a resurselor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei