37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Mai multe categorii de producători agricoli ar putea beneficia de subvenții

Mai multe categorii de producători agricoli ar putea beneficia de subvenții

02.12.2021332 views Parlamentul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Mai mulți producătorii agricoli micro și mici din Republica Moldova ar putea beneficia de subvenții. Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat raportul la un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

Conform documentului, urmează a fi îmbunătățit accesul producătorilor agricoli mici la obținerea subvențiilor. Totodată, modificările prevăd includerea unei noi categorii de beneficiari de subvenții – ”producătorul agricol micro”, care deține până la 2 hectare de teren agricol arabil.

Astfel, va putea solicita subvenții ”producătorul agricol micro”, care deține până la 2 hectare de teren agricol arabil; ”producătorul agricol mic” – care deţine de la 2 până la 10 hectare de teren agricol arabil. De asemenea, vor beneficia de subvenții ”producătorul agricol mijlociu”, care deţine cu drept de proprietate sau posesie şi folosinţă de la 10 până la 75 de hectare de teren agricol arabil; ”producător agricol mare”, care deţine mai mult de 75 de hectare de teren agricol arabil.  

Proiectul a fost elaborat pentru a facilita accesul producătorilor agricoli la sursele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR), precum și pentru a îmbunătăți politicile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural prin ajustare la necesitățile economiei naționale.

Documentul mai prevede eficientizarea procesului de monitorizare privind recepționarea cererilor de acordare a subvențiilor post-investiționale. Se propune prezentarea unor rapoarte de activitate lunar, semestrial și anual,  în vederea evitării creării datoriilor față de solicitanții de subvenții.  

De menționat că, până la 1 octombrie 2021, au fost recepționate 3 143 cereri de acordare a subvențiilor post-investiționale în sumă de 544,4 mil. lei. Totodată, în anul 2021, valoarea FNDAMR constituie 1,1 mlrd. lei. Pentru subvenții post-investiționale sunt prevăzute 773,9 mil. lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...