37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Mai multă transparență în publicitatea creditelor – proiect aprobat în prima lectură

Mai multă transparență în publicitatea creditelor – proiect aprobat în prima lectură

20.05.2022263 views Parlamentul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Deputații au aprobat, în ședința de ieri, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind contractele de credit pentru consumatori, Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, Codului civil. Proiectul are drept scop  creșterea gradului de transparență în publicitatea creditelor și informarea corectă a consumatorului în procesul de selectare a ofertelor.

Printre prevederile documentului se regăsește obligativitatea de a afișa  dobânda anuala efectivă, mărimea literelor și cifrelor fiind cel puțin de trei ori mai mare decât mărimea literelor restului textului.

Suplimentar, se propune interzicerea dobânzii flotante pentru creditul valoarea căruia este mai mic de trei salarii medii lunare pe economie.

În cazul diminuării ratei medii a dobânzilor aferente soldurilor creditelor de la un an până la doi ani pe sectorul bancar calculat de către BNM, banca creditor va fi obligată să notifice debitorul contractant prin intermediul mijloacelor electronice despre această diminuare în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la publicarea acestor date.

Potrivit autorilor proiectul va contribui la creșterea încrederii consumatorilor în produsele de credit comercializate, reducând prejudiciul și presiunea financiară asupra lor.

Proiectul urmează a fi aprobat în lectură finală.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...