37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Lichiditățile băncilor comerciale în primul semestru. Ce schimbări au fost înregistrate

Lichiditățile băncilor comerciale în primul semestru. Ce schimbări au fost înregistrate

22.08.2019604 views Bizlaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Băncile continuă să mențină indicatorii lichidității la un nivel înalt. Astfel, valoarea indicatorului lichidității pe termen lung (principiul I al lichidității) a constituit 0,7 (limita ≤1), fiind la același nivel ca la finele anului 2018. Datele au fost prezentate, recent, de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Lichiditatea curentă pe sector s-a diminuat cu 3.1 p.p., constituind 51,6% (limita ≥20%), mai mult de jumătate din activele sectorului bancar fiind concentrate în active lichide. Cea mai mare pondere în activele lichide revine depozitelor la BNM, 42,7%, fiind urmate de valorile mobiliare lichide, 24,4% și mijloacele interbancare nete, 21,8%. Pe parcursul primului semestru a crescut ponderea mijloacelor interbancare nete cu 4,2 p.p. Totodată, a scăzut ponderea valorilor mobiliare lichide cu 3,6 p.p., a depozitelor la BNM cu 0,6 p.p., ponderea numerarului fiind la același nivel cu cel de la sfârșitul anului precedent.

Raportul dintre lichiditatea efectivă ajustată și lichiditatea necesară pe fiecare bandă de scadență este respectat de toate băncile. Potrivit normelor legale, acesta trebuie să fie mai mic de 1 pe fiecare bandă de scadență,

Conform rapoartelor prezentate de bănci, rata fondurilor proprii totale pe sectorul bancar a înregistrat valoarea de 26,5%, fiind practic la nivelul sfârșitului anului precedent. Limita reglementată este respectată de fiecare bancă și variază între 19,2% și 65,7%.

Fondurile proprii ale băncilor au constituit, în total, 11,5 miliarde lei și au înregistrat o creștere de 4,8% (522,4 milioane lei) pe parcursul perioadei menționate. Creșterea fondurilor proprii a fost determinată în special de reflectarea de către bănci a profitului eligibil după desfășurarea adunării generale a acționarilor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...