37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Legile generatoare de corupție pot fi raportate prin intermediul unei platforme lansate de PNUD și CNA

Legile generatoare de corupție pot fi raportate prin intermediul unei platforme lansate de PNUD și CNA

18.06.2020415 views CNA
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

PNUD și CNA au lansat astăzi platforma „reLAWed”, prin care orice cetățean va putea semnala legi sau acte normative ambigue sau interpretabile, care pot genera corupție. Ulterior, actele normative vor fi examinate de CNA în vederea identificării riscurilor de corupție, după care vor fi propuse pentru modificare.

Platforma poate fi accesată de la calculator sau de pe un dispozitiv mobil, prin intermediul paginii web oficiale a Centrului Național Anticorupție www.cna.md sau de pe adresa http://relawed.cna.md/. Aceasta oferă utilizatorilor posibilitatea de a descrie norma problematică, dar și de a propune modificări pentru actul normativ pe care l-au raportat. Toate sesizările pot fi făcute și în mod anonim, fără divulgarea datelor care să conducă la identificarea persoanei.

Utilizatorii vor putea urmări la ce etapă se află examinarea sesizării pe care au făcut-o, accesând compartimentul „Arhiva” sau „Raportări recente” de pe pagina platformei sau vor primi informații pe adresa de e-mail.

Platforma va conține și statistici ale raportărilor, acestea fiind inserate la rubricile „Top cele mai semnalate acte normative”, „Top semnalări înregistrate după statut”, „Total semnalări înregistrate după ocupație”.

Potrivit Lidiei Chireoglo, directoare adjunctă a Centrului Național Anticorupție, platforma va implica cetățenii în îmbunătățirea cadrului legal, înlăturarea ambiguităților și a neclarităților din legi și va asigura o mai bună comunicare dintre cetățeni și instituțiile statului. „Vom fi deschiși să analizăm orice sugestie sau notificare legată de lacunele din legislație, astfel unindu-ne eforturile pentru a clarifica și revizui interpretările generatoare de corupție. Îndemnăm tinerii activi, funcționarii din instituții, avocații, reprezentanții mediului de afaceri și toți cei care au un cuvânt de spus pe această platformă să ne semnaleze, iar noi ne angajăm să tratăm cu responsabilitate și transparență toate aceste sesizări”.

Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD Moldova a menționat: „Legile centrate pe cetăţeni şi pe interesul public contribuie în mod substanțial la prevenirea corupţiei. Este recunoscut că prevenirea este mai puțin costisitoare și mai eficientă decât combaterea consecințelor acestui flagel. Suntem convinși că implementarea unor abordări inovative centrate pe implicarea cetățenilor, cum este aplicația reLAWed, vor contribui la obținerea unor rezultate sustenabile de prevenire a corupției în Republica Moldova”.

Designul interfeței platformei „reLAWed” a fost elaborat de echipa câștigătoare a „LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People”, care s-a desfășurat în perioada 8-10 noiembrie 2019, la Chișinău şi a întrunit 30 de tineri şi tinere din întreaga țară. Denumirea aplicației, de asemenea, a fost propusă de una dintre echipele premiate în cadrul Hackathonului.

Platforma „reLAWed” a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021 şi contribuie la fortificarea capacităților actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...