În Monitorul Oficial din data de 9 februarie 2024, a fost republicată Legea nr. 105/2003 privind protecția consumatorilor. Printre ultimele modificări aduse cadrului legal, se numără cele adoptate prin Legea nr. 342/2023 în vigoare din 13 februarie 2024 și Legea nr. 452/2023 în vigoare din 23 ianuarie 2024.
Astfel, o primă ajustare ține de completarea Legii nr.105/2003 cu 13 noțiuni noi, printre care: compatibilitate, conținut digital, interfață online, încălcare pe scară largă, litigiu intern, suport durabil, prejudiciu adus intereselor colective ale consumatorilor etc. Fiind, de asemenea revizuite și expuse în redacție nouă noțiunile „produs”, „garanție comercială”, „vânzător” etc.
O altă modificare se referă la extinderea listei privind practicile comerciale considerate incorecte în orice situație, prin introducerea următoarelor practici:
- furnizarea de rezultate ca răspuns la o căutare efectuată online de către un consumator fără a menționa în mod clar existența oricărei publicități plătite sau a oricărei plăți specifice pentru asigurarea unei încadrări pe o poziție mai bună în ierarhie a produselor în cadrul rezultatelor căutării;
- revânzarea de bilete către consumatori, în cazul în care comerciantul le-a achiziționat utilizând mijloace automate pentru a eluda orice limitare impusă privind numărul de bilete pe care o persoană le poate cumpăra sau orice altă regulă aplicabilă achiziționării de bilete;
- afirmarea faptului că recenziile privind un produs provin de la consumatori care au utilizat sau au achiziționat efectiv produsul, fără a lua măsuri rezonabile și proporționale pentru a verifica dacă aceste recenzii provin de la consumatorii respectivi;
- prezentarea sau însărcinarea unei alte persoane juridice sau fizice cu prezentarea de recenzii sau recomandări false ca venind din partea unor consumatori ori prezentarea înșelătoare a recenziilor sau a recomandărilor unor consumatori pe platformele de comunicare socială pentru a promova anumite produse.
Modificările operate la art.9 și art.10 din lege îi obligă pe vânzător să nu refuze comercializarea produselor fără motive justificate, aduse la cunoștința consumatorului, iar pe prestator - să asigure prestarea serviciului (în cazul în care serviciul conţine elemente vorbite sau textuale scrise) în conformitate cu art. 25 alin. (2) din lege.
Menționăm că una dintre cele mai importante modificări adoptate prin Legea nr.342/2023, ține de instituirea mecanismului de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul protecției consumatorilor (SAL). Astfel, cadrul legal a fost completat cu un nou capitol - Soluționarea alternativă a litigiilor privind protecția consumatorilor, prin care au fost instituie cerințe pentru entitățile de soluționare alternativă a litigiilor privind protecția consumatorilor și proceduri de soluționare alternativă a litigiilor pentru a garanta accesul consumatorilor la mecanisme de soluționare extrajudiciară a litigiilor de înaltă calitate, transparente, eficace și echitabile.
Potrivit noilor prevederi, SAL nu se va aplica litigiilor între comercianți, negocierilor directe între consumator și comerciant, procedurii judiciare referitoare la litigiu, procedurilor inițiate de un comerciant împotriva unui consumator, instituțiilor de învățământ superior și extrașcolar etc.
Totodată, în temeiul modificărilor operate la art. 184 din lege în cazul în care un producător oferă consumatorului o garanție de durabilitate pentru anumite produse pentru o anumită perioadă, producătorul răspunde direct față de consumator, pe întreaga perioadă acoperită de garanția de durabilitate, pentru repararea sau înlocuirea produselor. Producătorul îi poate oferi consumatorului condiții mai favorabile în certificatul de garanție comercială de durabilitate.
În cazul în care condițiile prevăzute în certificatul de garanție comercială sunt mai puțin avantajoase pentru consumator decât cele prevăzute în anunțurile publicitare asociate, garanția comercială dă naștere unei obligații juridice în condițiile stabilite în publicitatea privind garanția comercială, cu excepția cazului în care, înainte de încheierea contractului, anunțurile publicitare asociate au fost corectate în același mod sau într-un mod comparabil celui în care au fost făcute.
Potrivit modificărilor operate prin Legea nr. 452/2023 art. 30 alin. (2) din Legea nr.105/2003 a fost expus în redacție nouă. Astfel, asociaţiile obşteşti de consumatori au dreptul să înainteze în instanţe judecătoreşti acţiuni pentru protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorilor, textul fără achitarea taxei de stat fiind exclus.