37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Legea privind modernizarea Codului civil a fost publicată în Monitorul Oficial

Legea privind modernizarea Codului civil a fost publicată în Monitorul Oficial

17.12.20181.254 views BizLaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Legea privind modernizarea Codului civil a fost publicată în Monitorul Oficial din 14 decembrie. Documentul urmează să intre în vigoare din 1 martie 2019, însă unele prevederi, care se referă la contractul de asigurare, intră în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Potrivit noilor reglementări va fi modernizată infrastructura juridică națională conform tendințelor europene și internaționale.

Totodată, după intrarea în vigoare a noilor prevederi, vor fi abrogate o serie de acte normative:

Codul Civil modernizat instituie o nouă Carte – Moștenirea, care va cuprinde dispoziții tradiționale și statornicite de divizare a moștenirii în cea legală și testamentară, de determinare a capacității succesorale, precum și a nedemnității de a moșteni. La fel, va fi reglementată competența în materie de moștenire, statutul juridic al moștenitorului, custodia masei succesorale etc.

Noua redacție a Codului Civil va include și norme cu referire la protecția consumatorului prin care se instituie reguli generale de la care nu se va putea deroga.

O altă noutate sunt normele detaliate cu privire la statutul și regimul juridic al administratorilor. Au fost completate și modificate multe obligații, inclusiv cele din contractul de investiții în construcții.

Un alt capitol nou este cel cu referire la fiduci, care presupune un raport juridic în care o parte (fiduciarul) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masa patrimonială fiduciară), să o administreze şi să dispună de ea, în conformitate cu condiţiile care guvernează raportul (condiţiile fiduciei), în beneficiul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică.

Lucrările asupra proiectului de modificare și completare a Codului civil au început în anul 2013. La elaborarea proiectului au participat atât teoreticieni cât și practicieni – profesori universitari, judecători, notari, avocați, precum și funcționari ai Ministerului Justiției. Grupul de lucru care a participat la elaborarea proiectului și-a desfășurat activitatea pe parcursul a circa patru ani, în cadrul a peste 70 de ședințe.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...